NEĆE SNIŽAVATI DOB

Novi Zeland odustaje od glasanja 16-godišnjaka na lokalnim izborima: ‘Ovo je sramota demokracije‘

Demokracija je kad birači biraju svoje političare, ne kad političari biraju svoje birače, žali se nestranačka organizacija ‘Make it 16‘

Arhivska fotografija izbora na Novom Zelandu

 Ivan Tarlton/AFP

Novozelandska vlada u petak je povukla zakon koji bi, da je izglasan, omogućavao šesnaestogodišnjacima da glasaju na lokalnim izborima.

Najviši sud otočne države krajem 2022. presudio je da je trenutna minimalna dob za glasanje od 18 godina diskriminirajuća, zbog čega je parlament raspravljao treba li se ona sniziti.

Prošla laburistička vlada 2023. odbacila je mogućnost snižavanja dobi na 16 na parlamentarnim, no pokušala ju je sniziti na lokalnim izborima. Nisu to uspjeli provesti u zakon jer su krajem prošle godine sišli s vlasti.

Ministar lokalne vlasti Simeon Brown rekao je da je zatražio povlačenje zakona jer nije imao podršku nove vlade predvođene Nacionalnom strankom.

"Zabrinutost oko implementacije novog dobnog režima glasanja bila bi skupa distrakcija zastupnicima koji se već ovako nose s mnogo toga", rekao je.

"Make it 16", nestranačka organizacija koja zagovara snižavanje dobi za glasanje, izvijestila je da je isključivanje šesnaestogodišnjaka i sedamnaestogodišnjaka iz izbornog procesa "sramota demokracije".

"Demokracija je kad birači biraju svoje političare, ne kad političari biraju svoje birače", priopćila je organizacija na platformi X.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:55