ZDRAVSTVENA REFORMA

Novi Zeland planira potpuno zabraniti pušenje: Svi rođeni nakon 2008. uopće neće moći kupiti cigarete

Trenutačno, oko 13 posto odraslih na Novom Zelandu puši, što je manje u odnosu na 18 posto koliko ih je pušilo prije deset godina

Prestanak pušenja; ilustracija

 Sevenstock Studio/Alamy/Alamy/Profimedia

Novi Zeland će zabraniti prodaju duhana svojim mlađim generacijama u nastojanju da na kraju postupno posve ukine pušenje, piše BBC.

Nitko rođen nakon 2008. tijekom života neće moći kupiti cigarete ili duhanske proizvode, prema prijedlogu zakona koji bi trebao biti donesen sljedeće godine.

'Želimo osigurati da mladi nikada ne počnu pušiti', rekla je ministrica zdravstva dr. Ayesha Verall.

Ovaj potez dio je sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je u četvrtak predstavilo novozelandsko ministarstvo zdravlja.

Liječnici i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su ovu 'vodeću svjetsku' reformu koja će smanjiti pristup duhanu i ograničiti razinu nikotina u cigaretama.

'To će pomoći ljudima da prestanu s pušenjem ili prijeđu na manje štetne proizvode te će smanjiti vjerojatnost da mladi ljudi postanu ovisni o nikotinu', rekla je profesorica Janet Hook sa Sveučilišta Otago.

Novi Zeland je odlučan u namjeri da postigne cilj smanjenja nacionalne stope pušenja na 5 posto do 2025. godine, s ciljem konačnog potpunog eliminiranja upotrebe duhana.

Trenutačno, oko 13 posto odraslih osoba na Novom Zelandu puši, što je manje u odnosu na 18 posto koliko ih je pušilo prije otprilike deset godina. No, stopa pušača je mnogo viša - oko 31 posto - među autohtonim stanovništvom Maora kod kojih je zabilježena i veća stopa obolijevanja i smrtnosti.

Ministarstvo zdravlja Novog Zelanda, zemlje od pet milijuna stanovnika, kaže da je pušenje uzrok jednog od četiri slučaja raka i vodeći uzrok smrti koje se mogu spriječiti. Duhanska industrija je već više od desetljeća na meti zakonodavaca.

U sklopu posebnih mjera objavljenih u četvrtak, vlada je također uvela pojačane kontrole nad konzumacijom duhana, uključujući značajno ograničenje mjesta gdje se cigarete mogu kupiti te njihovo uklanjanje iz supermarketa i lokalnih dućana.

Broj trgovina ovlaštenih za prodaju cigareta bit će drastično smanjen na manje od 500 sa sadašnjih oko 8.000, kažu dužnosnici.

Posljednjih godina je vaping - pušenje e-cigareta koje proizvode paru koja također sadrži nikotin - među mlađim generacijama postao daleko popularniji od cigareta.

No zdravstvene vlasti Novog Zelanda upozoravaju da vaping nije bezopasan. Istraživači su također u tekućinama e-cigareta pronašli opasne tvari koje uzrokuju rak.

Ali 2017. godine zemlja je usvojila vaping kao način da se pušačima pomogne da prestanu pušiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:25