SVLADALI DRUGI VAL

Novi Zeland ponovno pobijedio virus: ‘Držali smo se plana koji je dosad uspio dva puta‘

Jacinda Ardern potvrdila je da je epidemija sad pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown
Jacinda Ardern
 Marty MELVILLE/AFP

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern najavila je u ponedjeljak ukidanje mjera uvedenih u Aucklandu radi suzbijanja drugoga vala epidemije koronavirusa, ustvrdivši da je njezina zemlja "ponovno pobijedila virus".

Novi Zeland u svibnju je potpuno zaustavio prvi val koronavirusa zahvaljujući strogim mjerama, a ta zemlja zabilježila je niz od 102 dana bez novozaraženih osoba.

No novo žarište epidemije otkriveno je u kolovozu u najvećem gradu Novog Zelanda, što je vlasti prisililo da za milijun i pol stanovnika Aucklanda ponovno odrede stroge mjere potpunoga zatvaranja koje su trajale tri tjedna, sve do početka rujna.

Nakon toga u tom gradu na sjeveru zemlje 12 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom te je premijerka Ardern potvrdila da je epidemija sad pod kontrolom, pozdravivši stanovnike koji su morali izdržati novi lockdown.

"Stanovnici Aucklanda i svi Novozelanđani držali su se plana koji je dosad uspio dva puta. I ponovno su pobijedili virus", rekla je premijerka.

Uspjeh je za nju došao u pravom trenutku, s obzirom na to da se 17. listopada održavaju parlamentarni izbori. Velika je vjerojatnost da će Ardern nakon izbora ostati na čelu vlade.

Premijerka je dodala da će od srijede u Aucklandu vrijediti najniža razina borbe protiv pandemije, koja vrijedi za ostatak zemlje.

To znači da više neće biti nikakvih ograničenja javnoga okupljanja.

No Ardern je upozorila da ne treba "spavati na lovorikama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. prosinac 2022 02:46