MJERE IZ OPREZA

Novi Zeland tek počeo popuštati mjere, a sada zbog omikrona odgađa planove o otvaranju granica

Nove mjere prihvaćene su iz opreza jer još uvijek nije poznato koliko tešku bolest izaziva omikron, rekao je ministar za covid
 Sopa Images/Ddp Usa/Profimedia

Novi Zeland je u utorak objavio da do kraja veljače odgađa planirano postupno otvaranje granica nakon što se pojavila visoko zarazna varijanta koronavirusa omikron.

Ta otočna zemlja na jugu Tihog oceana tek je bila započela olakšavanje protupandemijskih mjera, a restrikcije na međunarodna putovanja trebale su se postupno ukidati od početka siječnja, da bi se do travnja granice u potpunosti otvorile.

Međutim, prema novim smjernicama, umjesto 16. siječnja putovanja u Australiju bez karantene bit će dopuštena tek na kraju veljače, rekao je ministar zadužen za covid Chris Hipkins. "Svi podaci koje zasad imamo pokazuju da je omikron dosad najzaraznija varijanta virusa", rekao je. "Nema sumnje da je ova odluka razočaravajuća, i da će pokvariti mnoge planove za putovanja, ali baš je zato važno na vrijeme predstaviti te mjere kako bi bilo dovoljno vremena za promjene planova", rekao je Hipkins.

Nove mjere prihvaćene su iz opreza jer još uvijek nije poznato koliko tešku bolest izaziva omikron i koliko će ta varijanta koronavirusa utjecati na zdravstveni sustav Novog Zelanda, rekao je.

Također je priopćio da će se duljina trajanja karantene produljiti sa sedam na deset dana, a vrijeme u kojemu je potrebno napraviti testiranje prije ulaska u Novi Zeland skraćeno je sa 72 na 48 sati prije odlaska na put.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. prosinac 2023 13:50