NOVA STRANICA

Novi Zeland ukida gotovo sva ograničenja vezana za koronavirus, posjetitelji se više neće morati cijepiti

- Vrijeme je da okrenemo stranicu u našem upravljanju covidom-19 i živimo bez izvanrednih mjera koje smo ranije koristili, rekla je Ardern

New Zealand‘s Prime Minister Jacinda Ardern speaks about a public holiday on September 26 to mark the death of Britain‘s Queen Elizabeth II during a press conference at the Parliament in Wellington on September 12, 2022. (Photo by Marty MELVILLE/AFP)

 Marty Melville/Afp

Posjetitelji Novog Zelanda više se neće morati cijepiti protiv koronavirusa, objavila je u ponedjeljak premijerka Jacinda Ardern.

Ukinuti će se i obveza nošenja maske, osim u zdravstvenim ustanovama i ustanovama za njegu starijih osoba.

“Vrijeme je da okrenemo stranicu u našem upravljanju covidom-19 i živimo bez izvanrednih mjera koje smo ranije koristili”, rekla je Ardern.

Ova zemlja je u ožujku 2020. zatvorila granice za gotovo sve, a ponovo ih je u potpunosti otvorila u srpnju.

Ardern je rekla da više neće biti obavezno testiranje turista po dolasku u zemlju i petog dana boravka.

„Današnji dan označava prekretnicu u našem upravljanju krizom uzrokovanom covidom-19. Napokon možemo reći da je period u kojem je koronavirus diktirao što se događa u našim životima gotov, ponovno uzimamo kontrolu u svoje ruke“, kazala je Ardern.

Ostale promjene, koje na snagu stupaju od 23:59 sati u ponedjeljak, uključuju samo obvezu sedmodnevne izolacije za one koji su pozitivni na covid-19. Kontakti u kućanstvu više se neće morati izolirati, već će se svakodnevno testirati, rekla je Ardern.

Novi Zeland je za vrijeme trajanja pandemije vodio kampanju nulte tolerancije na koronavirus pa je u ožujku 2020. i kolovozu 2021. zbog pojave varijanti delta i omikron uvedena karantena diljem države

Novi Zeland, zemlja od oko 5 milijuna stanovnika, od početka pandemije je prijavila više od 1,7 milijuna slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih je gotovo 2000 rezultiralo smrtnim ishodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:12