BROJNI PROBLEMI

Novi život Donalda Trumpa - prvi udarac mogli bi mu zadati stanovnici njegova omiljenog mjesta

Obitelj Trump preselila se na Floridu gdje Donald ima mnogo pristaša. Neki očekuju da će se ponovno kandidirati 2024.
Donald i Melania Trump stižu na Floridu
 Larry Marano/shutterstock

U četvrtak ujutro Donald Trump se probudio u novoj stvarnosti.

Donald Trump je u srijedu prije inauguracije Joea Bidena otputovao iz Bijele Kuće u svoj golf klub Mar-a-Lago. Njegov dolazak dočekala je gomila mještana i pristaša, no Trump i njegova supruga Melania zadržali su jednako suzdržanu figuru kao i pri izlasku iz Bijele kuće te nisu bili raspoloženi za komentare.

Tisuće pristaša mahale su zastavama na relaciji od zračne luke Palm Beach do odmarališta. Danas Mar-a-Lago okružuje prsten tajne službe. Obližnje ceste su zatvorene za mještane.

Sporazum s Palm Beachom

Politička drama oko Trumpa još uvijek nije gotova. Očekuje se da će mu američki Senat uskoro suditi, nakon drugog opoziva od strane Zastupničkog doma zbog navodnog poticanja pobune na Kapitolu 6. siječnja. No, prvi pravni udarac Trumpu će zadati stanovnici i Palm Beacha. Naime, imanje u vlasništvu Donalda Trumpa 22. je najveća kuća u SAD-u (Bijela kuća je na 33. mjestu).

S više od 62.000 četvornih metara, s 58 spavaćih soba, 33 kupaonice, 12 kamina, tri skloništa za slučaj bombardiranja i 29 metara dugačkim mramornim stolom za blagovanje, kuća je u najmanju ruku ekstravagantna. Mar-a-Lago je proglašen nacionalnom povijesnom znamenitošću, a Trump ju je otkupio 1985. za 7 do 10 milijuna dolara – postoje različiti navodi o konačnom iznosu.

Sporazum koji je Trump potpisao 1993. s lokalnom vladom Palm Beacha, omogućio mu je da privatnu rezidenciju pretvori u biznis i klub, no pod uvjetom da on u Mar-a-Lagu ne smije boraviti više od sedam uzastopnih dana i sveukupno 21 dan u godini.

Odvjetnik Reginald Stambaugh koji zastupa obitelj koja živi uz Mar-a-Lago rekao je da je 'Mar-a-Lago društveni klub i nitko ne smije boraviti na imanju'. Donald Trump ima povijest sporova s gradom Palm Beach. Čak i za vrijeme njegovog predsjedanja, postojao je spor oko postavljanja pristaništa za čamce tijekom kojeg ga je grad natjerao da povuče svoj zahtjev.

Politički poligon

No, vjeruje se da će taj problem sa susjedima Trump riješiti nagodbom jer je na Floridi iznimno popularan. U oproštajnom govoru je Trump obećao da će se 'vratiti' što je vjerojatno bila referenca na još jednu predsjedničku kandidaturu koju možda planira 2024. godine. Država sunca, gdje je Trump okružen prijateljima i pristašama, idealan je poligon za lansiranje kampanje.

Guverner države, republikanac Ron DeSantis jedan je od najvećih njegovih pristaša. Florida ima dva republikanska senatora, od kojih je jedan, Rick Scott, glasao protiv izborne pobjede Joea Bidena. Thomas Kennedy, novoizabrani član Demokratskog nacionalnog odbora koji zastupa Floridu, te koji je dva puta glasao za Trumpa, izjavio je: 'Trump je popularan na Floridi. Promijenio je prebivalište da bi živio ovdje, djeca mu se doseljavaju ovdje, Ivanka i Kushner, Don Jr, Eric i Tiffany', rekao je Kennedy.

Ivanka Trump je sa suprugom Jaredom Kushnerom kupila imanje u Miamiju. Postoje glasnije da Ivanka ima političke ambicije te će se kandirati protiv senator Floride Marca Rubija. Nekoliko zastava koje su kružile među pristašama koji su u srijedu pozdravili Trumpa nosilo je slogane 'Ivanka 2024'. Također, na Floridi je smješteno nekoliko desničarskih medija uključujući Newsmax i konzervativni Rush Limbaugh Show.

Još nešto što bi Trumpu moglo predstavljati smetnju životu u Palm Beachu mogli bi biti zrakoplovi niskog leta iznad Mar-a-Laga. Tijekom posljednje četiri godine, putovi prema i izvan Palm Beacha bili su preusmjereni iz sigurnosnih razloga. Ta je privilegija završila u srijedu, a među prvim zrakoplovima koji su poremetili Trumpov mir i tišinu bio je, možda i prikladno, prazan Air Force One na povratku u Washington.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:41