KONTROVERZNA GRAĐEVINA

NOVI ŽIVOT HITLEROVOG MEGAKOMPLEKSA, NAJVEĆEG HOTELA NA SVIJETU Bila sam tu prije 15-ak godina i zatekla ruine, sad sam se vratila i ostala zapanjena

Hitlerov kompleks 'Snaga kroz odmor' na otoku Rügenu za 20.000 gostiju je bizarna povijesna ostavština. Reporterka DW-a je 2005. godine posjetila kompleks i zatekla ruine. Vratila se ondje ove godine i ostala iznenađena
Prora
 Profimedia, AFP

Morski povjetarac se probija kroz naše jakne. Oblaci su sivi kao i ruine pored kojih prolazimo. Blok do bloka - zgrada se duž obale proteže kilometrima. To je kao u snu u kojem trčiš, a nikako da dođeš do cilja. Ovako sam u siječnju 2005. godine doživjela „Kolosa iz Prore" na otoku Rügenu koji je po nalogu Adolfa Hitlera 1930-ih godina sagradio nacistički arhitekt Clemens Klotz, piše Maike Grunwald za Deutsche Welle.

Cilj je bio da 20.000 ljudi istovremeno može provesti odmor u kompleksu dugačkom skoro pet kilometara i to u organizaciji nacionalsocijalističke organizacije "Snaga kroz odmor" (KdF). Njezina zadaća je bila normiranje i kontrola slobodnog vremena Nijemaca. Svih 10.000 soba je trebalo imati pogled na more zbog čega je građevina tako dugačka.

Prora je projekt koji svjedoči o megalomaniji nacističke vlade, ali i njezinoj nesposobnosti. Kada je 1939. godine započeo Drugi svjetski rat, građevinski radovi su zaustavljeni, a kompleks nikada nije otvoren. Nijedan turist KdF-a nikada nije boravio u tzv. "Odmaralištu 20.000".

Umjesto toga su zgrade koje su bile sagrađene korištene u vojne svrhe kao vojarne, prvo u Hitlerovom Reichu, a potom u DDR-u. Nakon pada Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja Njemačke, kompleks je dobio status povijesnog spomenika. U njega su se uselili muzeji i umjetnički ateljei. Međutim, veći dio najdužeg kompleksa takve vrste na svijetu jednostavno je propadao.

Deutsche Welle
Sve sobe imaju pogled na more

Ljeto je 2019. godine. Na obali Baltičkog mora je sunčano. Kosa mi je mokra od plivanja. Gledam djecu kako se igraju na Prorovoj "zlatnoj plaži", jednoj od najljepših na Baltičkom moru. Mali dječak želi spasiti sve meduze noseći ih natrag u plićak. Jedan zaljubljeni par se opustio u ležaljkama na plaži, obitelji puštaju zmajeve.

Spasioci s novih osmatračnica nadgledaju kupače. Prora je od 2018. godine i službeno odmaralište. Šetalište susjednog modernog odmarališta Binz produženo je do ovog mjesta, turisti sada dolaze i u nekadašnje kupalište KfD.

Blok II ovog kompleksa teško mogu prepoznati. Sada je obojen u bijelo, a balkoni su u staklu. U ovom dijelu se nalazi luksuzni hotel.

Deutsche Welle
Apartman u hotelu "Prora Solitaire" s pogledom na more

Veliki kompleks teško mogu prepoznati. Ovaj put ga obilazim biciklom. U međuvremenu ovdje možete unajmiti bicikl, a tu su frizerski salon, jedan butik, kao i nekoliko kafića, restorana i pekara. Tu je i dokumentacijski centar koji pokazuje Proru iz 2004. godine. To zanima mnoge turiste.

„Ovdje nas je dovela prelijepa lokacija direktno na plaži, ali i dobra povezanost vlakom. U usporedbi s Binzom, ovdje je dosta jeftinije", kaže bračni par iz Rheinland-Pfalza koji je ovdje s 13-godišnjim sinom i dodaje: „Pošto smo već nekoliko puta bili ovdje, želimo saznati i nešto o povijesti ovog mjesta.

Ostali dijelovi ovog kolosa su uglavnom velika gradilišta. U povijesnom centru će, recimo, biti otvoreni supermarket i liječnička ordinacija. U jednom od blokova se radi na sanaciji stanova, među kojima su i stanovi za seniore, piše Deutsche Welle.

Deutsche Welle
Autorica je kompleks dugačak oko pet kilometara ovaj put obišla s biciklom

Prora, njegova prošlost, arhitektura i obnova spomenika od strane privatnih investitora i dalje su kontroverzni. Neki posjetitelji smatraju da je kompleks depresivan, drugi su sretni što nije srušen - i tu počinje diskusija. Kontroverzni kompleks je tema razgovora, turisti posvuda razmjenjuju mišljenja.

Kolos je postao mjesto susreta. Još uvijek je impresivan spomenik, ali sada i atraktivna destinacija za odmor otvorena za sve koji žele provesti odmor na jednoj od najljepših plaža u Njemačkoj.

Deutsche Welle
Staro pored novog. Nesanirani Blok III iza kojeg je hotel u bloku II

-->

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 22:16