SAMOZATAJAN I SIMPATIČAN ČOVJEK

NOVI ŽIVOT IZREŠETANOG PREBJEGA IZ SJEVERNE KOREJE Liječnik koji mu je spasio život otkrio što vojnik radi tijekom oporavka

Kirurg Cook-Jong Lee rekao je da je 24-godišnjaku poznatom samo po prezimenu Oh trebalo 12 litara krvi kako bi ga se spasilo te da redovito ima noćne more da su ga vratili u Sjevernu Koreju
Cook-jong Lee tijekom intervjua
 Yang Hee-kyong/File Photo / REUTERS

Prebjeg iz Sjeverne Koreje koji je prije više od 10 dana riskirao svoj život kako bi pobjegao u Južnu Koreju simpatičan je i tih tip, piše The Guardian.

Ove informacije o muškarcu poznatom samo po prezimenu Oh otkrio je Cook-Jong Lee, kirurg koji je Ohu u sveučilišnoj bolnici Ajou spasio život.

Lee je jedna od rijetkih osoba koja imala prilike popričati s Ohom otkad je sjevernokorejski vojnik na liječenju u južnokorejskom gradu Suwonu.

Kirurg je rekao da je u Ohovoj sobi izvjesio južnokorejsku zastavu kako bi podsjetio prebjega da se nalazi u Južnoj Koreji te da s njim ne priča o temama koje bi ga mogle uznemiriti. Oh sada već jede tekuću hranu, može se nasmijati, koristi ruke i priča.

Oh je svom liječniku rekao da se pridružio sjevernokorejskoj vojsci sa 17 godina. Kako mu je frizura nalikovala onima koje nose američki marinci, Lee se našalio da bi se odmah trebao prijaviti u južnokorejske. Oh se na to nasmijao. "Nikada više neću biti dio vojnog sustava", rekao je.

Liječnički su timovi danima pokušavali sanirati Ohove ozljede koje su nastale od četverostrukog nastrjeljivanja. Zašili su mu oštećene organe te su ga počeli liječiti od tuberkuloze, hepatitisa B i crvi u probavnom traktu.

A wounded defecting North Korean soldier lies next to a wall after he was shot by North Korean border guards in the Demilitarized Zone between North and South Korea, in this still image taken from a video released by the United Nations Command (UNC) on November 22, 2017. United Nations Command/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS.
United Nations Command / REUTERS

"Poprilično je snažan muškarac", rekao je Lee te dodao da je Oh došao u Južnu Koreju bez ikakvih osobnih informacija. "Tijekom leta od granice do bolnicu u američkom borbenom helikopteru su mu uz pomoć velike igle liječili kolabirano plućno krilo te su mu transfuzijom dali 12 litara krvi", rekao je Lee.

"Rekao mi je da zahvalan što su mu Južnokoreanci spasili život."

Dok se oporavlja Oh uživa u K-pop grupi Girls' Generation i njihovom hitu "Gee" (posebnoj varijanti popularne glazbe iz Južne Koreje, op.a.), a posebno se navukao na američke serijame i filmove. Vijesti, kaže Lee, ne gleda. Barem ne još.

Među sadržajima koje je do sada pogledao našli su se filmovi Transporter 3 s Jasonom Stathamom u glavnoj ulozi i Svemogući Bruce s Jimom Carreyjem te televizijska serija CSI.

Većina prebjega iz Sjeverne u Južnu Koreju nakon dolaska mora proći ispitivanje i edukaciju o životu, a kada ih se pusti dobiju novčanu donaciju od 7 milijuna wona (41 tisuća kuna) i pomoć pri pronalasku smještaja, obrazovanja i posla. Južnokorejski policajci paze na sigurnost svakog prebjega.

Dok Oh možda nije navikao na to da su oči svijeta uprte u njega, njegov liječnik Lee već je bio u fokusu svjetske javnosti. The Washington Post piše da je upravo on spasio život kapetanu teretnog broda kojeg su 2011. godine u Adenskom zaljevu zauzeli gusari. Lee je operirao kapetana kojeg su gusari tijekom pokušaja spašavanja nastrijelili šest puta.

O Leeju, koji je inače slijep na jedno oko, snimljena su i dva filma. U "Zlatnom vremenu" se dramatizirala upravo ta akcija iz Adenskog zaljeva dok ja radnja filma "Romantički doktor, učitelj Kim" inspiraciju pronašla u njegovim legendarnim 36-satnim smjenama i predanosti poslu.

Sjeverna je Koreja u međuvremenu zamijenila sve vojnike koji su čuvali granicu s Južnom Korejom u trenutku kada je Oh prebjegao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:03