ZAOKRET U KARIJERI

Novi život slavnog ukrajinskog baletana: Nekada je nastupao u Parizu, a danas je u uniformi

Oleksij Potiomkin je preko baletnih kanala u Ukrajinu sopremio opremu za ranjenike

Oleksij Potiomkin

 Instagram

Princ iz "Orašara" i "Labuđeg jezera" Kijevskog nacionalnog baleta Oleksij Potiomkin baletne je bijele tajice prije više od mjesec dana zamijenio vojnom, maskirnom uniformom i pridružio se dobrovoljnoj medicinskoj skupini koja se brine o ranjenim ukrajinskim vojnicima.

Oleksij Potiomkin, koji je s kijevskim baletom nastupao i u Théâtre des Champs-Elysées u Parizu, ovih je dana objavio na svojemu Instagramu fotografije iz Borodjanke kod Kijeva i Kramatorska na istoku zemlje, a istovremeno je iskoristio svoje međunarodne plesačke veze da dođe do medicinskih potrepština i hrane za ranjenike.

U tome mu je pomogla američka balerina Kirsten Bloom Allen.

Oleksij Potiomkin kaže da je želio pomoći svojim sugrađanima Ukrajincima i zaštititi svoju obitelj pod svaku cijenu, a Kirsten Bloom Allen na TMZ Liveu, objasnila je kako nije mogla pasivno promatrati rat i ratni put kolege plesača.

Balerina je kontaktirala Oleksija Potiomkina putem interneta i sačinili su zajedno popis stvari potrebnih za volontere u medicinskoj ratnoj pomoći, u kojoj Potiomkin.

Kirsten Bloom Allen je potrepštine poslala drugom baletnom umjetniku u Amsterdam, a on ih je preko Poljske prebacio Oleksiju Potiomkinu u Ukrajinu. Nakon toga pokrenula je Kirsten i širu akciju prikupljanja sredstava, nadajući se da će priskrbiti što više potrebnih zaliha za ukrajinski front. Kirsten Bloom Allen moli potencijalne donatore da se jave na njezinu web stranicu.

Potiomkin je prvak Kijevske nacionalne opere i nositelj titule Počasnog umjetnika Ukrajine.

U ovo doba, za nekih boljih godina, on bi na probama brusio uloge iz klasičnih i bijelih baleta. Potiomkin nije jedini kijevski plesač koji je otišao na front. Pušku je uzela i njegova kolegica iz Kijeva balerina Lesa Vorotnik. Istovremeno, Potiomkinova obitelj izbjegla je u Italiji.

Njegova surpruga Jevgenija Koršunova u Monzi je gošća Studija Danza Asd. Jevgenija Koršunova pobjegla je iz Ukrajine sa svojom majkom i četverogodišnjim sinom kojeg ima s Oleksijem Potiomkinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:50