TUŽNA VIJEST

Novinar AFP-a, rođen u Sarajevu, ubijen u istočnoj Ukrajini: ‘Bio je potpuno predan svom zanatu...‘

Arman Soldin (32) poginuo je kad je raketa pogodila mjesto na kojemu je ležao. Ostatak ekipe nije zadobio ozljede

Arman Soldin 

 Arman Soldin/AFP

Ukrajinski videokoordinator agencije France-Presse, Arman Soldin (32), poginuo je u utorak od raketne vatre u blizini Časiv Jara u istočnoj Ukrajini, izvijestili su novinari AFP-a koji su svjedočili tragediji. Napad se dogodio oko 16:30 sati na periferiji grada u blizini Bahmuta.

Kako je objavio portal Le Monde, Na tim AFP-a pucano je raketama "grad" dok su bili sa skupinom ukrajinskih vojnika. Soldin je poginuo kad je raketa pogodila mjesto na kojemu je ležao. Ostatak ekipe nije zadobio ozljede.

- Cijela agencija shrvana je Armanovom smrću. Njegova pogibija užasan je podsjetnik na rizike i opasnosti s kojima se svakodnevno suočavaju novinari prateći sukob u Ukrajini - rekao je predsjednik AFP-a, Fabrice Fries.

image

Arman Soldin

Aris Messinis/AFP

Arman Soldin rođen je u Sarajevu, ali bio je francuski državljanin. Počeo je raditi za AFP kao pripravnik u dopisništvu u Rimu 2015., a kasnije je angažiran u Londonu. Bio je dio prvog tima AFP-a koji je poslan u Ukrajinu nakon početka ruske invazije 24. veljače 2022. Od rujna je živio u Ukrajini, vodeći izvještavanje tima i redovito putujući na prve crte bojišnice na istoku i jugu zemlje.

- Armanov briljantan rad sažima sve ono zbog čega smo toliko ponosni na AFP-ovo novinarstvo u Ukrajini... Njegova smrt užasan je podsjetnik na rizike i opasnosti izvještavanja o ovom ratu. Naše misli su s njegovom obitelji i prijateljima i sa svim našim ljudima na terenu u Ukrajini - rekao je direktor globalnih vijesti agencije, Phil Chetwynd.

Direktorica AFP-a za Europu, Christine Buhagiar, sjeća se Soldina kao "entuzijastičnog, energičnog i hrabrog".

- Bio je pravi reporter s terena, uvijek spreman raditi čak i na najtežim mjestima. Bio je potpuno predan svom zanatu - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:12