ALASTAIR CAMPBELL U HRVATSKOJ

Novinar Guardiana: Bez njega Blair ne bi postao Blair!

LONDON - Za nekoliko dana u Zagreb dolazi Alastair Campbell, glasnogovornik i šef komunikacija bivšega britanskog premijera Tonyja Blaira te najpoznatiji spin doktor na svijetu. Okupljenima će govoriti kako ispravnom strateškom komunikacijom iz svake krize izaći kao pobjednik.

Nema razočaranja

No, spomen Alastaira Campbella među Britancima rijetko izaziva pozitivne reakcije. Jedan novinar opisao ga je kao “notornog grubijana koji je pokvario britansku demokraciju, a čak je uspoređen i s Hitlerom. Dakle, taj “podlac i medijski manipulator”, kako ga nazivaju, čekao me je za intervju u restoranu u sjevernom Londonu. Kada osobu koju ste godinama gledali na televiziji vidite uživo, obično se razočarate, ona često nema karizmu s ekrana. Ali ne i Campbell. Trebalo mu je samo 60 sekundi da preskoči neugodnosti pri upoznavanju i započne prijateljski razgovor. Pitala sam ga smeta li mu što se uz njegovo ime veže pojam spin doktor. “Spin doktor. Što to uopće znači?”, upitao me, ali mi nije dao priliku za odgovor. Vjerojatno ne postoji knjiga o političkom spinu, nastojanju da se svaka situacija izokrene u vlastitu korist, bez spominjanja Campbella. “Nije me briga, kad je riječ o medijima, postao sam debelokožac. Zato me i ne vole, jer znaju da me nije briga. Svašta su pisali o meni. Dirnulo bi me jedino da su nešto protiv mene rekli moja mama ili moja djeca”. Tvrdi da je nezaposlen, no teško da se tako može okarakterizirati: piše knjige, uređuje blog, gostuje u medijima i drži predavanja.

Žele me čuti

“Upravo na temelju svog profila putujem po svijetu jer ljudi očito žele čuti što imam reći”, objašnjava. Očito, jer Campbell je danas jedan od najbolje plaćenih govornika na svijetu. Radi se o čovjeku koji je velikim dijelom zaslužan za tri izborne pobjede Tonyja Blaira. “Blair ne bi postao Blair bez Alastaira Campbella”, zaključio je jedan novinar Guardiana.

Neki su domaći mediji primijetili da je Campbell jedina osoba koja može pomoći Jadranki Kosor. Odbija odgovoriti što bi savjetovao premijerki, jer se ne smatra sudionikom našega političkog života. Ili ne daje besplatne savjete. U svijet politike Blair ga je doveo iz novinarstva, nakon što je radio za tabloid The Daily Mirror. “Političari diljem svijeta griješe jer ne uviđaju važnost strateške komunikacije. Preveliku važnost pridaju onome što pišu novine. Ne odlučuju novine o ishodu izbora”, kaže.

Problemi s depresijom

U Zagrebu će okupljenima reći da u komunikaciji postoji važniji fokus od medija. “Svakako, to su ljudi. Velika je razlika između mišljenja medija i javnog mnijenja. Ono što misli javnost mnogo je dublje i kompleksnije”, objašnjava. Postoji i druga strana samouvjerenog Campbella. Strana koja me intrigira jer dok ga gledam kako skreće razgovor u svoju korist, teško mi je zamisliti da se radi o čovjeku koji se desetljećima bori s depresijom. Njegove poteškoće stajale su ga liječenja od alkoholizma, živčanog sloma te problema u obiteljskom i profesionalnom životu. Tu stranu ne skriva, dapače, o depresiji je napisao i knjigu. “Knjiga mi je bila svojevrsna terapija. Jednostavno se osjećam bolje kada govorim o tome. Shvatio sam da od trenutka kada sam napisao knjigu pauze između mojih depresija traju duže”, rekao je. Razdoblja depresije se vraćaju? “Da, stalno. Osjećam kada nailaze i ako se pokušam oduprijeti, još je gore, tada nastaje prava agonija”, navodi Campbell. Posljednji put je “zaista depresivan” bio prije mjesec dana, ali trajalo je samo dva dana.

Opsesivna osoba

“Ja sam opsesivna osoba. Što god radim, radim pretjerano. Prvi put sam, na nagovor djece, trčao u četrdeset i prvoj godini i već sam se iduće godine prijavio za londonski maraton”.

Inače, Alastair Campbell igra golf s Harryjem Redknappom, trenerom kluba Tottenham u kojem igraju naši Luka Modrić, Niko Kranjčar, Vedran Ćorluka i Stipe Pletikosa. A Redknapp mu je rekao da “voli svoje Hrvate”.

Campbell priznaje da se nekad mučio čuti što mu je princeza pričala zbog njene ljepote

Između mene i lijepe Lady Diane postojao je određeni elektricitet

Alastair Campbell odjednom se doima tužno, a razgovor skreće na Lady Dianu. “Bila je predivna, o tome svjedoče milijuni fotografija. U njenim očima bilo je nešto više od sjaja. Bile su potpuno očaravajuće. Bilo je trenutaka kada sam se mučio da čujem riječi jer sam bio izgubljen u ljepoti”, čita mi, umjesto odgovora, ulomak iz svojega bestselera “The Blair Years”. “Da, postojao je određeni elektricitet među nama”, rekao je. Upoznali su se jer je ona to željela. “Bila je toliko predivna, seksi, manipulativna. U komunikaciji je koristila cijelo tijelo”, objašnjava mi, pomalo nespretno imitirajući njezine pokrete. Potom se hvata za glavu. “Bila je tako nevjerojatno seksi!” Campbell se zacrvenio. Izgledao je poput zaljubljenog dječaka. Nije škrt na riječima ni ako treba pohvaliti čovjeka s kojim je proveo desetak intenzivnih godina političkog života. Kad sam zatražila da otkrije neku lošu Blairovu osobinu odgovorio je da loše trči. “Jednostavno je u njemu bilo nečega. Prišao mi je, upoznali smo se i za otprilike dvadeset sekundi počeli smo razgovarati o reorganizaciji stranke”, prisjetio se.

Izborna kampanja i medijsko carstvo

LONDON - Campbell ostaje zabilježen kao čovjek kojem je uspjelo ostvariti san svakoga tko se bavi političkom komunikacijom u Ujedinjenom Kraljevstvu - nakon sedamnaest godina pridobio je Ruperta Murdocha na svoju stranu. A time i cijeli niz njegovih naslova - The Times, The Sunday Times, News of the World i najčitaniji The Sun. Kada je Sun, najčitanije novine u Britaniji, objavio naslovnicu “Sun podržava Blaira - dajte šansu promjeni!”, bilo je jasno da nastupa nova etapa britanske politike. Netom prije dogodio se kontroverzni susret Tonyja Blaira i Murdocha u Australiji. Ako je važnost medija manja nego što mislimo, čemu posjet Murdochu? “Bili smo proaktivni! Naravno da je dobro imati medije na svojoj strani, ali ako ih nemaš, to nije kraj svijeta.” Ipak, skromno tvrdi da u slučaju Murdocha zasluge ne pripisuje sebi. “Da budem posve iskren, vjerujem da su stali na našu stranu jer su mogli predvidjeti rezultat, znali su da ćemo pobijediti. Isto kao što su za vrijeme zadnjih izbora znali da će Cameron postati novi premijer pa su stali na njegovu stranu”.

Ambasador Sportskih igara mladih

Uz brojne druge funkcije Alastair Campbell je i ambasador Sportskih igara mladih. Riječ je o projektu koji je još 1996. godine pokrenuo Zdravko Marić da bi se učenicima osnovnih i srednjih škola omogućilo sudjelovanje u sportskim natjecanjima. Sportske igre mladih su tijekom godina rasle i sada su jedan od najvećih amaterskih sportskih događaja u ovom dijelu Europe, a podržava ih MOO i FIFA.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:07