NESIGURNA SITUACIJA

Novinar Jutarnjeg jedini među navijačima AEK-a, dobio jeziva upozorenja: ‘To ne spominjite‘

Atmosfera u Ateni zategnuta je do granice pucanja. Policija je oko stadiona i centra grada postavila brojne patrole

Paljenje svijeća za poginulog navijača AEK-a

 Ronald Gorsic/CROPIX

Umjesto na stadionu, obilježavajući početak utakmice AEK-a i Dinama, mladi Atenjani, navijači AEK-a, u utorak oko 21:45 sati po lokalnom vremenu skupili su se ispod Opap Arene, u ulici Kappadokias, kod kioska gdje je prije manje od 24 sata život izgubio 29-godišnji Michalis Kataouris u nasilnom obračunu navijača AEK-a i Dinamovih Bad Blue Boysa.

Utakmica je odgođena, 98 navijača uhićeno, veliki broj ozlijeđen, a kako vidimo na licu mjesta, ljuti i tužni navijači AEK-a za svog preminulog kolegu ostavljaju na pločniku limenke grčkog piva Alpha, svijeće, lampione, dresove i prepoznatljive žuto-crne šalove AEK-a, sve to u tišini, tek s limenkom piva u ruci.

image

Opap Arena

Dimitris Lampropoulos/Anadolu Agency Via AFP

Bili smo jedina novinarska ekipa među stotinjak navijača AEK-a, u žutim i crnim majicama, u velikom broju tetoviranih i s crnim šiltericama, koji su se, osim oko kobnog kioska, skupili i na obližnjim klupama, u kafićima i ispod zidova s grafitima. Na njima natpisi upozoravaju došljake da se nalaze u AEK-ovom dijelu grada, kvart Nea Filadelfeia, "geto", da se tu ulazi "na vlastitu odgovornost" i da ondje vlada skupina "Originals 21", kako se navijači AEK-a nazivaju. Tema je među svima navijačima, ali i običnima Atenjanima, u restoranima, metrou, taksiju, jedna jedina - tko je kriv i kako se to dogodilo? Je li kriva grčka policija, Bad Blue Boysi? Najvažnije, tko će sad platiti krvavu cijenu za život 29-godišnjeg ubijenog Atenjanina?

"Sukob navijača sigurno je bio politički, svjetonazorski. AEK-ovi navijači su ljevičari, a za vaše kažu da su fašisti i nacionalisti. Naši su navijači izrazito antinaci", objasnio nam je taksist koji nas je s aerodroma vozio u grad, do Opap Arene.

Iz straha ili opreza nitko od novinara nije bio kod Opap Arene u utorak navečer. Očekivano, malo tko htio se vratiti u dio grada gdje je navodno nekoliko novinarskih ekipa u utorak već napadnuto od strane navijača. Nismo vadili kamere niti se isticali među navijačima. Stali smo sa strane i u tišini promatrali. Kolege, lokalni novinar poput Georgiousa Maziasa, upozorili su nas da nikome ne postavljamo pitanja, a posebno da ne govorimo da smo Hrvati.

"Mi jesmo miroljubivi, ali situacija je sad za sve Hrvate jako nesigurna. Nemojte nikome spominjati odakle ste", rekao nam je.

Ako nas tko pita, što ćemo reći? Možda da smo Srbi. Tako smo kolega fotoreporter i ja, dijelom u šali, a dijelom ozbiljno, raspravljali hodajući oko velebnog stadiona, ukrašenog žutim pticama, AEK-ovim simbolom, računajući da bi nas netko mogao zaustaviti i pitati odakle smo i gdje smo se uputili s tim upadljivim ruksacima. Srećom, prošli smo kroz cijelu tragičnu navijačku zonu bez problema.

image

Paljenje svijeća za poginulog navijača AEK-a

Ronald Gorsic/CROPIX

Atmosfera je, kako smo se uvjerili, u cijelom gradu, čiji urbani prsten uključuje tri milijuna ljudi, a okolica koliko i cijela Hrvatska, danas zategnuta do granice pucanja. Policija je u radijusu oko stadiona i centra grada postavila brojne patrole.

Oko sjedišta grčke policije, odmah uz stadion drugog popularnog atenskog kluba Panathinaikosa, stajali su specijalni policajci s kacigama, ispred dva blindirana autobusa kojima su cijeli dan, kako smo vidjeli, dovodili i odvodili hrvatske navijače. Prema zadnjim informacijama, 82 Bad Blue Boysa uhitili su grčki policajci od ukupno 98.

Dok su hrvatski mladići dolazili na ispitivanje, a policija je cijeli dan tražila počinitelja, pokrivali su glave majicama ili rukama. Neki su hodali u paru, lisicama vezani jedan za drugog. Pojavile su se spekulacije da bi počinitelj ubojstva mogao biti i Grk, navijač Dinamu bratskog kluba Panathinaikos jer Boysi nisu poznati po obračunima hladnim oružjem, noževima. Osim toga, ni Grčka, ali ni Hrvatska dosad nisu imali u navijačkom svijetu ovakvu tragediju, iako su obje zemlje poznate po nogometnom huliganizmu.

Ali grčka policija nije otkrivala nikakve informacije iako većina javnosti, kako smo saznali od lokalaca, krivi upravo policiju i njihovu nepripremljenost te zakašnjelu reakciju na incident s tragičnim ishodom.

image

Policija traži dokaze ispred Opap Arene

Angelos Tzortzinis/Afp/Profimedia/Angelos Tzortzinis/afp/profimedia

"Kako su prošli granicu, kako se ne zna za lica i osobe koje već godinama rade nerede na utakmicama u drugim zemljama", u neformalnom razgovoru kaže nam prodavačica u jednoj obližnjoj trgovini.

Stoga nije poznato koja je zasad sudbina hrvatskih navijača. Grčka je odnedavno uvela i drakonske kazne za prekršaje i izgrede navijača pa se pojavila i teorija da bi neke naše navijače mogla dočekati maksimalna kazna doživotnog zatvora.

Iz hrvatskog veleposlanstva u Grčkoj također su nam dali šture informacije - da je istraga u tijeku, da nemaju konkretne informacije niti kontakt s hrvatskim navijačima.

"Veleposlanstvo može pružiti pomoć u svojoj nadležnosti, ako oni zatraže konzularnu pomoć", odgovorili su iz Veleposlanstva dodajući da nitko od navijača zasad nije zatražio njihovu pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:16