NAJVEĆA MEDIJSKA AFERA

Novinar priznao: 'Prisluškivao sam stotine telefona, htio sam sočne priče'

Prije Evansova dramatičnog svjedočenja svjedočila je britanska televizijska zvijezda Jude Law koji je rekao kako je tisak znao "bolesnu količinu" podataka o njegovu privatnom životu
 Slavko Midžor/CROPIX

LONDON - Nekadašnji novinar ugašenoga lista News of the World Ruperta Murdocha i njegova glavnog suparnika Sunday Mirrora priznao je u ponedjeljak u Londonu da je sudjelovao u prisluškivanju stotina telefona kako bi dobio ekskluzivnu priču o slavnim osobama.

Daniel Evans rekao je na londonskome sudu Old Baileyu kako je bio veoma aktivan hacker telefona te kako je Andy Coulson, jedan od Murdochovih tadašnjih urednika, a poslije predstavnik za medije u uredu britanskoga premijera Davida Camerona, to znao prije nego što ga je zaposlio.

Evans je četvrti novinar ugašenoga lista koji je priznao sudjelovanje u špijuniranju telefona, ali prvi je iz konkurentskoga Sunday Mirrora.

Svjedočeći na suđenju Coulsonu i Rebeki Brooks, drugoj Murdochovoj bivšoj urednici, optuženima za urotu radi hackiranja telefona, Evans je potvrdio da je u rujnu 2013. priznao krivnju za tu optužbu.

Potvrdio je i da je priznao sudjelovanje u uroti radi zloupotrebe javnog položaja, s namjerom da onemogući rad pravosuđa, te da se u kolovozu prošle godine nagodio s državnim odvjetnikom.

Prije Evansova dramatičnog svjedočenja svjedočila je britanska televizijska zvijezda Jude Law koji je rekao kako je tisak znao "bolesnu količinu" podataka o njegovu privatnom životu.

Evans je hackiranje naučio u Mirroru, a 2005. prešao je u News of the World, nakon londonskog sastanka s Coulsonom koji sve poriče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:38