BANUO U VIDEOVEZU

Novinar RTL-a ‘upao‘ na povjerljivu konferenciju EU ministara: ‘Znate da je ovo kazneno djelo?‘

Novinar je sastanku pristupio pošto je nizozemska ministrica obrane na Twitteru objavila adresu za prijavu i dio PIN koda
Fotografija sastanka na koji je 'upao' nizozemski novinar
 Michiel Van Hulten/twitter

Nizozemski novinar Daniel Verlaan uspio je u petak 'upasti' na povjerljivu video konferenciju ministara obrane EU-a. Zaposlenik televizije RTL sastanku se priključio nakon što je nizozemska ministrica obrane slučajno na svojemu Twitteru objavila podatke o prijavi na video konferenciju.

Vidno iznenađeni novinar koji prati područje tehnologije počeo je mahati čim je shvatio da je 'u nebranu grožđu', piše BBC.

"Dobro, znate li vi da ste upali na povjerljivu konferenciju?", upitao ga je Josep Borrell, šef vanjske politike EU-a.

"Da, da, ispričavam se, ja sam nizozemski novinar. Žao mi je što sam vam prekinuo konferenciju", rekao je Verlaan, dok su se prisutni ministri smijali. "Evo, odmah odlazim", kazao je brzo.

"Znate li da je ovo što činite kazneno djelo, ha?", upitao ga je Borrell, savjetujući mu da se "izlogira prije nego što mu na vrata pokuca policija".

Verlaan je sastanku pristupio pošto je nizozemska ministrica obrane Ank Bijleveld na Twitteru objavila fotografiju s adresom za prijavu i dio PIN koda.

Naime, nakon nekoliko pokušaja novinar RTL-a je uspio pogoditi PIN, s obzirom na to da je od pet brojeva u tvitu bilo napisano njih pet, objavile su novinske agencije.

Direktor Transparency Internationala EU-a Michiel van Hulten na Twitteru je objavio snimku incidenta uz komentar: "Verlaanovo hakiranje sastanka ministara obrane EU-a? Evo kako je izgledalo. Vrhunska komedija."

I dok se mnogi smiju ovome događaju, ima i onih koji se pitaju u kolikoj su mjeri sigurni povjerljivi sastanci dužnosnika EU-a. Sastanak je prekinut zbog upada novinara, a glasnogovornik Vijeća za vanjske poslove za RTL je rekao da je "takvo kršenje nezakonito i da će biti prijavljeno vlastima".

Glasnogovornik nizozemskog ministarstva obrane je pojasnio da je objava podataka o prijavi za sastanak bila "glupa pogreška". "Ovo ukazuje na to u kojoj mjeri morate biti oprezni kada šaljete fotografiju sastanka", stoji u njegovoj izjavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 08:38