FESTIVAL RASIZMA

Novinar se infiltrirao u stožer Érica Zemmoura, otkrio je detalje koje su šokirale francusku javnost

Vincent Bresson kaže da ga je začudilo koliko je brzo napredovao u stožeru. "Da sam htio, mogao sam vršljati po Zemmourovom stolu"

Eric Zemmour tijekom skupa u veljači 2022. godine

 JULIEN DE ROSA/AFP

Novinar koji se infiltrirao u izborni stožer kandidata na nadolazećim predsjedničkim izborima u Francuskoj Érica Zemmoura tvrdi da je svjedočio kulturi rasizma, skrivenoj online kampanji u kojoj je sudjelovala "tajnovita Facebook bojna" te opetovanom prepravljanju Zemmourove stranice na besplatnoj enciklopediji Wikipediji, piše The Guardian.

Dvadesetsedmogodišnji Vincent Bresson rekao je da je više od tri mjeseca bio član grupe mladih Zemmourovih pristaša poznatom pod imenom "Génération Z" te da je povjerenje koje je grupa imala u njega tijekom tog perioda stalno raslo. Rekao je da svjedočio višestrukim rasističkim ispadima volontera i višerangiranih članova stožera.

"Službeno, ako ste crnac ili arapskog podrijetla, Zemmour vjeruje u asimilaciju - naporno radite, prilagodite se "francuskoj kulturi" i možete biti Francuz kao i 'svi ostali'", rekao je Bresson, novinar koji je pisao za brojne publikacije, uključujući i Le Monde. "Zapravo, čini se da će vas neki Zemmouristi uvijek vidjeti kao 'manje francuskog'. A to su, navodno, umjerenija, javno prihvatljiva lica kampanje. Mislim da se zbog toga nameću ozbiljna pitanja o jednakosti pod Zemmourom."

image

Vincent Bresson kaže da je tijekom lijepljenja plakata s drugim Zemmourovim pristašama čuo da isti crnce nazivaju pogrdnim imenom

Lionel BONAVENTURE/AFP

Zemmour, medijska ličnost koja promovira teoriju "Velike zamjene" (fra. Grand Remplacement), tvrdi da nije rasist, no dva je puta osuđen za rasistički govor mržnje, a žali se na treću.

Prema teoriji "Velike zamjene", teorije koju je 2011. godine popularizirao francuski pisac Renaud Camus, etničko se francusko stanovništvo (i bijelo ostalo stanovništvo Europe) masovnim migracijama, demografskim rastom i padom nataliteta među Europljanima zamjenjuje neeuropljanima - konkretno Arapima, Berberima, Turcima i subsaharskim muslimanima. "Velika zamjena" prisutnost muslimana u Francuskoj veže uz potencijalnu opasnost za i destrukciju francuske kulture i civilizacije. "Velika zamjena" popularna je među krajnjim desničarima Zapada, a u nju je vjerovao norveški masovni ubojica Anders Behring Breivik.

Uoči izbora koji se trebaju održati za manje od dva mjeseca, Zemmour se u predizbornim anketama s kandidatkinjom krajnje desnice Valérie Pécresse bori za treće mjesto. Liderica stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marine Le Pen nalazi se na drugom mjestu, a prvi je aktualni predsjednik Emmanuel Macron.

Génération Z

Bresson je rekao da se odlučio ubaciti u Zemmourov izborni stožer jer postoji šansa da bi mogao postati predsjednik.

Bresson u svojoj knjizi "U srcu Z-a" (fra. Au Coeur de Z) koja je objavljena u četvrtak kaže da je prošlog listopada tijekom prve večeri koju je proveo s mladim aktivistima lijepio plakate te da je tada čuo kako jedan od njih crnce oslovljava pogrdnom riječi ("crnčuge") te da se na tko nitko nije ni osvrnuo. Drugom je prilikom čuo volontera kako se šali na račun crnca koji je razvozio Zemmourove letke ("kad bi barem znao što nosi"). Čuo je i kako jedan od aktivista aktivistu arapskog podrijetla govori da mu zbog "njegovog lica" nikada ne bi mogao prodati svoj stan. Novinar u knjizi također piše da je prošlog prosinca čuo kako dva višerangirana člana Zemmourovog stožera tijekom skupa u Parizu crnce koji naplaćuju parking oslovljavaju s "Mamadou", frankofonim afričkim imenom kojim se opisuju crni radnici i koje se drži rasističkom uvredom, piše The Guardian.

Bresson je rekao da je u Zemmourov stožer odlučio ući preko grupe "Génération Z" jer kao mladi fakultetski obrazovani bijelac koji je odgajan u duhu Katoličanstva djeluje može proći kao Zemmourov simpatizer. Novinar kaže da ga je začudilo koliko je brzo postao povjerljiv član grupe. Povjeren mu tako i zadatak pretraživanja društvenih mreža i traženja ozbiljnih prijetnji koje su upućene Zemmouru, a radio je i kao osiguranje. U zamjenu za zaštitarski posao dobio je potpisanu Zemmourovu knjigu te ručak ili fotografiju za "Z-om".

image

Zemmour, medijska ličnost koja promovira teoriju "Velike zamjene" (fra. Grand Remplacement), tvrdi da nije rasist, no dva je puta osuđen za rasistički govor mržnje, a žali se na treću

BERTRAND GUAY/AFP

"Začudio me nedostatak sigurnosnih protokola. Promijenio sam svoje ime i izmislio da radim u odnosima s javnošću, a moj identitet nikada nisu provjerili. Da sam htio, mogao sam vršljati po Zemmourovom stolu. Nisam to napravio jer sam novinar, a ne špijun", rekao je novinar.

Bresson se pridružio i timu koji je bio zadužen za sofisticiranu i tajnovitu online kampanju koju je preko šifriranih grupa na komunikacijskoj aplikaciji Telegram vodio Zemmourov direktor za digitalnu strategiju Samuel Lafont. "Ovo nije transparentna kampanja, ovo nije javno, ono je prikriveno", rekao je novinar.

WikiZédia

U knjizi piše da se članovima "tajnovite Zemmourove bojne" koja broji stotine članova reklo da se učlane u raznorodne Facebook grupe te da u njima objavljuju sadržaj koji Zemmoura prikazuje u pozitivnom svjetlu. "Cilj im je bio stvoriti dojam velikog pokreta", rekao je novinar te dodao da je Lafont organizirao masovne kampanje na društvenoj mreži Twitter koje su od Zemmourovih politika i stavova trebale napraviti trendove te rezultirali medijskim objavama.

Bresson je rekao da je posebna grupa volontera, poznata pod imenom "WikiZédia" bila zadužena za uređivanje svih unosa na Wikipediji koji su se ticali Zemmoura, posebice njegovu stranicu koja je 2021. godine pregledana 5,2 milijuna puta, što je čini najposjećenijom Wikipedijinom stranicom u Francuskoj. Članovi "WikiZédije" dobili su zadatak da Zemmoura učine što vidljivijim na Wikipediji pa su svako spominjanje njegovog imena pretvarali u poveznicu koja bi čitatelja vodila na njegovu stranicu. Uz to, revno su popisivali i navodili sve njegove medijske istupe.

Novinar kaže da je jedan aktivist dobio zadatak promovirati Zemmourovu revizionističku tvrdnju da je Višijska Francuska tijekom Drugog svjetskog rata pokušala pomoći Židovima u Francuskoj, a da ih je slala u koncentracijske logore i logore smrti. Taj je aktivist, inače ugledni autor unosa na Wikipediji, na Zemmourovu stranicu ubacivao fotografije predsjednika Višijske Francuske Philippea Pétaina i predsjednika Vlade Višijske Francuske Pierrea Lavala te pisao da je njihova odgovornost za Holokaust "predmet rasprave".

image

Bresson kaže da je Zemmourov stožer htio stvoriti dojam da se oko njega stvara veliki pokret

JULIEN DE ROSA/AFP

Visokopozicionirani administrator francuske inačice Wikipedije Jules rekao je da su aktivnosti WikiZédia "bez presedana" te da se kose s Wikipedijinim postulatima o objektivnosti i neutralnosti. Dodao je da nijedna politička stranka dotad nije poduzela takvu akciju.

Bresson je svoju knjigu pisao šest mjeseci, a izdala ju je izdavačka kuća Éditions Goutte d’Or. Geoffrey Le Guilcher, jedan od djelatnika izdavača, rekao je da je moguće da će se tvrtka suočiti s pravnim posljedicama, ali da vjeruje da u knjizi nema neistina i neprovjerenih informacija.

"Ovo je pitanje transparentnosti. Éric Zemmour jedini je predsjednički kandidat koji je osuđen za rasistički govor mržnje. Aktivnosti njegovog stožera na internetu su nemoralne. Ovo je javni interes", rekao je Le Guilcher.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 18:11