PROSVJED ZBOG OTKAZA

NOVINARI BBC-JA U VELIKOM ŠTRAJKU 'Ljudi ostaju bez posla, a kvaliteta programa je ugrožena!'

 Wikipedia

LONDON - Novinari BBC-ja počeli su u ponedjeljak odmah iza ponoći 24-satni štrajk u znak prosvjeda protiv otpuštanja, što bi moglo prouzročiti prekide u radijskim i televizijskim emisijama te britanske mreže.

Štrajk je organiziran na poziv Nacionalne novinarske unije (NUJ) nakon neuspjeha pregovora o preraspoređivanju 30 zaposlenika kojima prijeti otkaz. Devet zaposlenika kojima prijeti otkaz radi na BBC-u u Škotskoj, a ostali u podružnicama Five Live, Asian Network i World Service.

Glavna tajnica sindikata Michelle Stanistreet rekla je da "članovi NUJ-a rade na tome da se očuvaju radna mjesta i kvalitetno novinarstvo u korporaciji".

"Ljutiti su razočarani žalosnim odlukama vrha BBC-ja - odlukama po kojima novinari ostaju bez posla a novinarstvo i kvalitetan program su ugroženi", rekla je.

Glasnogovornik BBC-ja rekao je da uprava razumije "koliko situacije koje uključuju otpuštanja mogu biti teške i bolne", ali da je razočarana ovim štrajkom dok se svim silama trudi da optimizira preraspoređivanje osoblja i dijalog sa sindikatima.

Kako navodi NUJ, BBC je od 2004. izgubio 7.000 radnih mjesta. Sindikat traži šestmjesečni moratorij na otpuštanja. Do 2017. ta javna medijska kuća planira ukinuti 2.000 radnih mjesta a izradu programa će temeljito preispitati u okviru velikog plana smanjenja troškova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:38