SNIZILI KRITERIJE

Novinari oduševljeni što je prva presica Bidenove glasnogovornice bila civilizirana i - dosadna

Psaki je polusatnu konferenciju odradila bez dizanja strasti, staloženo i pribrano. Došla je s dvije maske na licu
Jen Psaki
 RS/MPI/Capital pictures/Profimedia

Brojni izvjestitelji iz Bijele kuće, ali i mnogi građani koji su u srijedu pogledali prvu službenu konferenciju nove glasnogovornice Jen Psaki, bili su oduševljeni time koliko je sama konferencija bila civilizirana, informativna, smirena i - dosadna.

Niz živopisnih likova koji je u prethodnoj administraciji obnašao dužnost glasnogovornika Bijele kuće toliko su spustili ljestvicu očekivanja da je Psaki trebala učiniti samo dvije stvari kako bi oduševila novinare - ne lagati i ne vrijeđati.

Prije četiri godine, kada je pred novinare stao Sean Spicer, ušao je u povijest tvrdnjom kako je predsjednik Donald Trump imao najveću publiku na inauguraciji ikad, iako je iz fotografija bilo i više nego jasno da se radi o laži. Trumpova savjetnica Kellyanne Conway tada je branila Spicera tvrdeći kako nije lagao, već je samo iznosio “alternativne činjenice”.

Alternativne činjenice su obilježile tiskovne konferencije prošle administracije, u kojoj su se glasnogovornici nerijetko sukobljavali s novinarima, odbijali pitanja, i hvalili novinare koji su postavljali ulagivačka pitanja.

Psaki, bivša glasnogovornica State Departmenta za mandata Baracka Obame, polusatnu konferenciju odradila je bez dizanja strasti, staloženo i sabrano. Glatko je izbjegla par pitanja, naglasivši da joj nije poznat predsjednikov stav o njima, no da će se raspitati - pitanje o Bidenovom stavu spram šefa FBI-a Christophera Wrayja, te o novim bojama predsjedničkog aviona.

Na konferenciju je došla noseći dvije maske na licu, a novinarima je rekla kako je Biden sve članove svoje administracije zamolio da budu uzori američkom narodu.

Na pitanje je li njen posao promicati interese predsjednika Joea Bidena ili govoriti istinu, rekla je kako je “predsjednikov cilj vratiti istinu i transparentnost natrag u vladu, i iznijeti istinu čak i kad ju je teško čuti,” te je naglasila kako se upravo to nada i činiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 08:48