SABOTAŽA NA LENTA.RU

Novinari prorežimskog portala objavili istinu o ratu. Nakratko. ‘Laže i neće stati, prijeti uništenjem svijeta!‘

Dok je Putin slavio Dan pobjede, dvoje novinara optužilo ga je da laže te da je pokrenuo jedan od najkrvavijih ratova 21. stoljeća

Vladimir Putin na proslavi Dana pobjede

 Kirill Kudryavtsev/AFP

Dvoje novinara popularnoga ruskog provladina portala Lenta.ru prepravilo je naslovnu stranicu tog portala u ponedjeljak nizom naslova i tekstova koji su prenosili istinu o ratu u Ukrajini. Dok je predsjednik Vladimir Putin slavio Dan pobjede i gledao velebnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi, Lenta.ru optužila ga je da laže o svojim planovima za Ukrajinu te da je pokrenuo jedan od najkrvavijih ratova 21. stoljeća.

Novinari Egor Poljakov i Aleksandra Mirošnikova na svoju su ruku na naslovnicu portala postavili četrdesetak naslova, činjenica, slučajeva i priča o ratu u Ukrajini koje su državni mediji pokušavali prikriti od izbijanja sukoba.

'Putin mora otići'

Na naslovnici portala tako su se našli naslovi poput "Vladimir Putin se pretvorio u patetičnog, paranoičnog diktatora", "Rusija prijeti uništenjem cijelog svijeta", "Rusija je potpuno razorila Mariupolj", "Rusija ostavlja leševe svojih vojnika u Ukrajini", "Ministarstvo obrane lagalo je obiteljima stradalih na krstarici Moskva", "Putin je pretvorio državu u glavnog pljačkaša ruskog naroda", "Ruska vojska pokazala se kao vojska lopova i razbojnika", "Uz rat je lakše prikriti gospodarske neuspjehe" te "Putin mora otići. Pokrenuo je besmisleni rat i gura Rusiju u propast".

image

Logo portala Lenta

Ramil Sitdikov

Na kraju svakog članka nalazila se i poruka: "Ovaj materijal nije odobrilo vodstvo portala, koje će nastradati od predsjedničke administracije. Drugim riječima: USLIKAJTE SVOJ EKRAN SAD prije nego što ovo izbrišu".

"Morali smo to učiniti danas", rekao je Poljakov za Guardian. "Htjeli smo podsjetiti na sve za što su se naši djedovi uistinu borili na ovaj prekrasni Dan pobjede - za mir."

Ispravan potez

Poljakov i Mirošnikova iskoristili su svoje pravo pristupa naslovnici portala i izmijenili tekstove, a naknadno su izjavili za zapadne medije da više ne rade za Lenta.ru te da nisu bili u Rusiji kada su promijenili naslovnicu.

"Obični ljudi umiru, nevine žene i djeca umiru u Ukrajini", izjavio je Poljakov, inače gospodarski novinar. "S obzirom na retoriku koju smo čuli, to neće prestati. Nismo to više mogli prihvatiti. Ovo je bio jedini ispravni potez koji smo mogli učiniti." Za Business Insider je rekao i kako vjeruje da se svi "protivnici rata sada moraju ujediniti, bez obzira na njihova druga stajališta".

U tekstu "Uz rat je lakše sakriti gospodarske neuspjehe" Poljakov i Mirošnikova su poručili: "Tražimo posao, odvjetnike i, najvjerojatnije, politički azil! Nemojte se bojati! Nemojte šutjeti! Borite se! Niste sami - ima nas mnogo! Budućnost je naša! Je**š rat! Mir Ukrajini!"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:35