PUTIN SE IZVUKAO

Novinari vikali na Bidena zato što Rusiju nije isključio iz Swifta: ‘Zar Iran nije bio dobar primjer?‘

Swift je glavni sustav koji banke koriste za brza i sigurna prekogranična plaćanja i on omogućuje da se međunarodna trgovina glatko odvija

Glasnogovornik Swifta odbio je komentirati kako će reagirati na američke sankcije

 Kirill KUDRYAVTSEV/AFP

Nakon invazije na Ukrajinu, mnogi su zatražili strože sankcije za kažnjavanje Rusije, uključujući i isključivanje te zemlje iz globalnog sustava za međunarodno plaćanje Swifta. S tim se potezom, međutim, ne slažu svi.

To bi bio udarac ruskoj trgovini i sposobnosti ruskih kompanija za poslovanje. Swift je glavni sustav koji banke koriste za brza i sigurna prekogranična plaćanja i on omogućuje da se međunarodna trgovina glatko odvija. Trenutno je to glavni mehanizam za financiranje međunarodne trgovine.

Više od 11 tisuća članica Swifta svakog su dana 2020. godine odradile preko 35 milijuna transakcija. Zaključno sa srpnjem 2021. godine, Swift u jednom danu obradi 41,8 milijuna poruka. U prosjeku se u jednom se danu preko Swifta prebaci pet bilijuna dolara.

Britanski političari skloni su toj opciji. Premijer Boris Johnson poručio je da bi isključivanje iz Swifta ozbiljno naškodilo ruskom gospodarstvu, a uobičajene transakcije bi se morale voditi izravno između banaka ili putem konkurentskih sustava što bi stvorilo dodatne troškove i stvaralo odgode.

Sjedinjene Države, s druge strane, nisu sklone toj opcije. Među razlozima za to se navodi da utjecaj na rusko poslovanje ne bi bio tako snažan, a šef druge najveće ruske banke VTB je nedavno poručio da bi mogli koristiti druge kanale za plaćanja.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden u četvrtak je rekao da je isključivanje Rusije iz Swifta uvijek opcija, ali da je to pozicija koju Europa ne želi zauzeti. Biden je rekao i da su sankcije koje će SAD nametnuti Rusiji, a koje su predstavljene u četvrtak, biti snažnije od isključivanja iz Swifta.

Ruske bi banke mogle zaobići sankcije preusmjeravajući plaćanja preko drugih zemalja poput Kine koja neće sudjelovati u sankcijama. Osim toga, Rusija bi se mogla prebaciti na kineski rivalski sustav Cips i ojačati ga. Osim toga, postoje i strahovanja da bi te sankcije mogle naštetiti poziciji dolara kao valuti globalnih rezervi te ubrzati korištenje alternativa poput kriptovaluta.

Američka se administracija brine da bi zabrana mogla naštetiti i američkim saveznicima jednako kao i ruskim firmama. Rusija je veliki kupac inozemnih dobara, posebice iz Njemačke i Nizozemske. Rusija je i glavni europski dobavljač nafte i plina, a Europljanima je teško naći alternativne dobavljače.

Swift ima sjedište u Belgiji, a dosad se odupirao nametanju sankcija pojedinim zemljama. Organizacija se opisuje kao neutralna. Međutim, EU je 2012. Swiftu zabranila da daje usluge iranskim firmama i pojedincima iz Irana zbog nuklearnog programa, a to je postavilo temelje za neku buduću akciju, kao sada protiv Rusije.

Glasnogovornik Swifta odbio je komentirati kako će reagirati na američke sankcije, objavio je Reuters.

Kada je Iran izbačen iz Swifta, to je smanjilo njegovo poslovanje sa svijetom za 70 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:56