ORIINI KAIPARA

Novinarka ispisala povijest: Prva na svijetu vodila informativni program s tetovažom na bradi

Oriini Kaipara prvi put je svojom tetovažom privukla pažnju u studenome 2019. kada je uskočila kao zamjena za voditeljicu

Oriini Kaipara

 YouTube/ Ausnet TV

Oriini Kaipara ušla je u povijest postavši prva voditeljica informativnog programa u udarnom terminu s tradicionalnom maorskom tetovažom (moko kauae) na bradi.

Umjesto dosadašnjih voditelja servisa Newshub Live, na ekranu se pojavila Oriini Kaipara rekavši da joj se ostvario dugogodišnji san te da se nada da je tek prva od mnogih Maorkinja koje će voditi vijesti s tradicionalnom tetovažom.

- Svjesna sam da sam prva novinarka s maorskom tetovažom koja je vodila dnevnik u 18 sati. Uvijek o tome razmišljam, svaki korak koji napravim je kao razbijanje staklenog stropa. Probijam led za Maore, ali također i za sve ljude drugačije boje kože. Bez obzira na to imaju li moko kauae ili ne, rekla je.

Oriini Kaipara prvi put je svojom tetovažom privukla pažnju u studenome 2019. kada je uskočila kao zamjena za voditeljicu na Televiziji Novi Zeland. Vodila je informativni program u podne.

Prije četiri godine napravila je DNK test koji je pokazao da je ona čistokrvna Maorkinja, pri čemu je potvrđeno da je 98% maorskog porijekla, a 2% ostaje nepoznato.

- Na Novom Zelandu mnogi su vjerovali da više nema čistokrvnih pripadnika maorskog naroda. Rezultati analize moje krvi pokazuju da postoji barem jedna čistokrvna Maorkinja suprotno mišljenju mnogih kritičara, rekla je.

- Vjerujem da ima puno više čistokrvnih Maora, samo nisu napravili DNK testiranje. Biti Maorkinja za mene je način života. Rođena sam i odrasla u svijetu Maora gdje su reo (jezik) i tikanga (tradicija) bili utkani u nas.

Maori koriste tetoviranje za predstavljanje obiteljskog nasljeđa i društvenog statusa. Za Maorkinje, tetoviranje predstavlja obred prijelaza između djevojke i žene i simbolizira osobni proces.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:54