NEUGODNI OBRAČUN

Novinarka: ‘Krv male Poline je na vašim rukama‘; Lavrov: ‘Ovo se već lagano pretvara u show...‘

Rusija se nije osjećala politički izolirano, a pitanje kako Ukrajina živi trebaju definirati njeni ljudi

Sergej Lavrov i preminula djevojčica Polina

 Afp, Facebook

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u četvrtak kako vjeruje da se neki strani čelnici pripremaju za rat protiv Rusije i da će Moskva nastaviti s vojnom operacijom u Ukrajini "do kraja".

Lavrov je također rekao da Rusija ne razmišlja o nuklearnom ratu.

Ne nudeći nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove opaske u intervjuu za državnu televiziju, tjedan dana nakon što su Rusi napali Ukrajinu, Lavrov je također optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, etničkog Židova, da predsjeda "društvom u kojem nacizam cvjeta".

Kazao je kako ne sumnja da će se pronaći rješenje za krizu u Ukrajini, a uskoro će započeti novi krug pregovora između ukrajinskih i ruskih dužnosnika.

No, rekao je da se dijalog Rusije sa Zapadom mora temeljiti na međusobnom poštovanju, optužio je NATO da nastoji zadržati prevlast i rekao da, iako Rusija ima mnogo dobre volje, ne može dopustiti da itko potkopa njezine interese. Moskva neće dopustiti Ukrajini da zadrži infrastrukturu koja prijeti Rusiji, rekao je.

Moskva također nije mogla tolerirati, kako je rekao, vojnu prijetnju Ukrajine, rekao je, dodajući da je uvjeren da je Rusija u pravu u vezi s Ukrajinom.

"Misli o nuklearnom ratu stalno se vrte u glavama zapadnih političara, ali ne i u glavama Rusa", rekao je. "Uvjeravam vas da nećemo dopustiti da nas bilo kakva provokacija izbaci iz ravnoteže."

Rusija se nije osjećala politički izolirano, a pitanje kako Ukrajina živi trebaju definirati njeni ljudi, rekao je.

Ukrajinski dužnosnici optužili su ruske snage da pogađaju civilna područja, no Lavrov je rekao da ruske trupe imaju stroge naredbe da koriste visokoprecizno oružje za uništavanje vojne infrastrukture.

Ne nudeći nikakve dokaze, Lavrov je rekao da Rusija ima informacije da su Sjedinjene Države zabrinute zbog mogućnosti gubitka kontrole nad, kako je on opisao, kemijskim i biološkim laboratorijima u Ukrajini i optužio Britaniju da tamo gradi vojne baze.

U jednom trenutku došlo je i do verbalnog obračuna šefa ruske diplomacije i novinarke Channel 4 Cathy Newman, a okidač je bilo pitanje 'priprema li se Rusija za obranu na sudu od optužbi za ratne zločine'. Lavrov je u tom trenutku malo izgubio živce i odbrusio novinarki.

- Jeste li s istim emocijama pratili ratove i civilne žrtve u Iraku i Libiji. Tamo je poginulo na tisuće nevinih civila...

Newman mu je odgovorila.

- Da, pratila sam i te ratove. Ali vi ste započeli ovaj rat i krv male Poline je na vašim rukama.

Podsjetimo, Polina je djevojčica koja je poginula u Kijevu, navodno su je ubili ruski saboteri.

Međutim, spominjanje preminule djevojčice nije nimalo ublažilo Lavrovljevu retoriku.

- Ovo se lagano pretvara u show. Razumijem da pratiti ovu krizu na način na koji je želite pratiti, ali nadam se da imate savjest i da ćete se jednog dana sjetiti mrtvih djevojčica u Donbasu u posljednjih osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2022 20:04