KAO IZ FILMA

Novinarka se zaljubila u kvarnog poduzetnika čije je prevare razotkrivala, rasplet je još luđi

Za tzv. Pharma Broa se čulo kad je cijenu lijeka za AIDS povećao za 5.000 posto i kupio jedinstveni album Wu-Tang Clana
Martin Shkreli
 Spencer Platt/Getty Images/Profimedia

Mnogi su u nedjelju navečer ostali u čudu nakon intervjua u magazinu Elle u kojem je bivša reporterka Bloomberg Newsa opisala kako je odbacila svoj 'savršeni mali život u Brooklynu' zaljubivši se u Martina Shkrelija, ozloglaženog poduzetnika osuđenog na sedam godina zatvora zbog prijevare, piše Guardian.

U tekstu pod naslovom 'Novinarka i Pharma Bro' - što je podsjetnik na poznati tekst Janet Malcolm o novinarskoj etici, 'Novinar i ubojica' - reporterka Stephanie Clifford opisuje kako je 'tijekom devet mjeseci, počevši od srpnja 2018.', Christie Smythe, novinarka koja je prva objavila priču o uhićenju Shkrelija u prosincu 2015., 'napustila svoj posao, odselila iz stana i razvela se od supruga'.

- Što je moglo nagnati inače posve razumnu Smythe da tako preokrene svoj život?, pita se Clifford. - Zaljubila se u osuđenika čiji slučaj ne samo da je pratila, već je prva prenijela vijest o njegovom uhićenju.

- Priča je posve zapalila internet, jer njezin ljubavnik, a sada životni partner, nije bilo koji optuženik, već Martin Shkreli: takozvani 'Pharma Bro' i internetski provokator, koji je preko noći povećao cijenu spasonosnog lijeka protiv AIDS-a za 5.000 posto i dospio na naslovnice novina zbog kupnje jedinstvenog albuma Wu-Tang Clana za dva milijuna dolara.

Shkreli, kojemu je sada 37 godina, proglašen je krivim na temelju dvije optužnice za prijevaru s vrijednosnim papirima te za urotu u kolovozu 2017. i osuđen u ožujku sljedeće godine. U travnju 2019. premješten je iz zatvora poluotovrenog tipa u New Jerseyju nakon što je Wall Street Journal otkrio da on i dalje vodi svoju staru tvrtku pomoću prokrijumčarenog mobitela. Sada se nalazi u saveznom zatvoru u Allenwoodu u državi Pennsylvaniji, a na slobodu bi trebao biti pušten 2023. godine.

Christie Smythe se razvela i napustila Bloomberg i sada živi u 'svijetlom podrumskom stanu u Harlemu'. Opisuje kako se njezin odnos sa Shkrelijem razvio prema nečem višem, do te mjere da je prvi poljubac pao u sobi za posjetitelje zatvora.

- Rekla sam Martinu da ga volim, priznala je Smythe u intervjuu. - A on mi je rekao da i on mene voli.

Clifford dodaje: - Pitala je može li ga poljubiti, a on je rekao da. Sjeća se, soba je mirisala na pileća krilca.

- Prema zatvorskim pravilima nisu mogli ići dalje od čednog zagrljaja i poljupca i nikada nisu spavali zajedno, ali veza je krenula naprijed kroz kontinuirane posjete, telefonske pozive i e-mailove.

Smythe i Shkreli razgovarali su o 'imenima djece i predbračnom ugovoru', izvijestila je Clifford, dodajući da Smythe sada Shkrelija naziva svojim 'životnim partnerom' i podržava njegovu neuspješnu molbu za puštanje iz zatvora zbog pandemije koronavirusa, u kojoj je rekao da će živjeti s neimenovanom zaručnicom na Manhattanu s kojom radi na pronalaženju lijeka za covid-19. Također, detaljno su opisani Smytheini pokušaji sklapanja ugovora za knjigu i film.

Mnogi su čitatelji, međutim, pozdravili kasniji nevjerojatan zaokret.

Shkreli je prestao komunicirati sa Smythe, kaže Clifford, kada je saznao za članak. Njegov jedini komentar je bio: - Gospodin Shkreli želi gospođi Smythe puno sreće u njezinim budućim pothvatima.

Odgovor Christie Smythe na Shkrelijev komentar bio je tek: - To je slatko, no nije bila baš previše uvjerljiva.

Opisujući vlastitu reakciju na Shkrelijevo uhićenje 2015. godine, događaj koji je pokrenuo njezinu osobnu sagu, Smythe je rekla: - Imala sam osjećaj da će se svi masovno naslađivati.

Jer upravo takvog tona bile su mnoge reakcije nakon što je objavljen njezin intervju.

- Postoji još jedan način da sagledamo cijelu ovu zbrku, napisala je Katie Rosman, novinarka New York Timesa. - Christie Smythe prodaje Martina Shkrelija za slavu i novu knjigu. Iskorištava ga, ide po novac, pobjeđuje ga u njegovoj vlastitoj igri i izudara dok ovaj sjedi u zatvoru. Bajka završava za Pharma Broa?

No neki su komentatori izrazili i sažaljenje prema Smythe.

- Ne zanima me koliko je loš bio vaš ljubavni život ove godine, rekla je spisateljica Charlotte Clymer na Twitteru. - Ali ako nije ni blizu tome da te odbaci Martin Shkreli koji je u zatvoru i to nakon što si uništila vlastiti brak i karijeru, dobro ti ide.

U vlastitim tweetovima Smythe je rekla: - Shvaćam da je mnogim ljudima teško prihvatiti da, kao prvo, Martin nije psihopat i, kao drugo, da žena može odlučiti učiniti nešto sa svojim životom (što ne utječe na vas) što vi nikako ne odobravate. Ali to je u redu.

Također je napisala da je 'izlazak u javnost s ovom pričom bio veliko olakšanje, bez obzira što ljudi mislili. Nemate pojma koliko je teško držati ovu priču skrivenom. Tako neuredno i komplicirano. Drago mi je da je sve na kraju izrečeno.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:52