NAVY SEAL

NOVO ORUŽJE MORNARIČKIH SPECIJALACA Duh, brod koji plovi superkavitacijom, a za radare je nevidljiv

Postoje još dva problema koje treba riješiti: Duh je za sada prespor, a i cijena mu je deset milijuna dolara

Američki specijalci, pripadnici renomirane jedinice Navy SEAL (koji su, među ostalim, likvidirali najtraženijeg terorista na svijetu, šefa terorističke mreže al-Qa’ide Osamu bin Ladena), mogli bi dobiti novu “igračku”.

Radi se o brodu pomopozna imena Ghost (u prijevodu - Duh), plovilu dizajniranom u obliku dijamanta koje se kroz vodu kreće na dva potpornja na koje su, pak, instalirani motori nalik na torpeda - zbog čega se dobiva dojam kao da brod skija po vodi na tom potencijalno pogubnom oružju. Ti motori brod “vuku” kroz vodu, umjesto da njegova snaga dolazi sa stražnje strane, zbog čega ga je, što nije nimalo nebitno, mnogo teže detektirati na radarima.

Na razvoju te posebne ratne igračke radi tvrtka Juliet Marine Systems iz New Hampshirea, a u njegovu dizajnu koriste princip superkavitacije koja se koristila u dizajniranju torpeda nakon Drugoga svjetskog rata.

Kavitacija se odnosi na stvaranje mjehurića zraka ili plina u tekućini, koji zatim smanjuju trenje kad, primjerice, torpedo prolazi kroz vodu.

- Radi se o sustavu koji zrak vuče kroz središnji trup preko potpornja do motora koji se nalaze iza propelera. Zrak se izvlači van u vodu te se formira plinoviti sloj zraka i vode između trupa i površine. Zbog tog zraka dobivamo znatno smanjenje trenja - objasnio je Thomas Richards, jedan od šefova Juliet Marine Systemsa i umirovljeni admiral.

Superkavitacija je postala vruća tema ovoga ljeta kad je kineska vlada objavila da rade na supersoničnoj podmornici koja bi mogla putovati brzinom od čak 6100 milja na sat. Putovanje od Šangaja do San Francisca tim bi tempom trajalo samo 100 minuta. Osim toga, zbog superkavitacije se torpedo može kretati kroz vodu brzinom od 200 čvorova ili 230 milja na sat (rekord koji trenutačno drži ruski torpedo Škval).

No, Duh ima dvije velike mane. Jedna je njegova sporost. On, naime, unatoč svojim posebnim osobinama, zasad ne može razviti veću brzinu od drugih plovila tog tipa koja se trenutačno koriste. Brzina mu je 30 čvorova na sat, s potencijalom da u idućih nekoliko tjedana dođe do 35. No, Pentagonu treba nešto brže - između 40 i 45 čvorova. Drugi je problem njegova cijena. Jedan primjerak Duha stoji deset milijuna dolara i mnogo je skuplji od drugih plovila tog tipa, čija je cijena oko tri milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 19:41