LOVCI NA KORONU

Novo oružje protiv zaraze: Finska na aerodrome poslala dresirane pse koji mogu nanjušiti covid

K’ssi i Miina dva su od četiri psa koja bi trebala osigurati da se korona ne uvuče u Finsku neprimijećeno i ne stvori daljnje probleme
 Antti Aimo-koivisto/Lehtikuva/AFP/Finland OUT

Finska ima novo oružje za borbu protiv korone - dresirane pse koji njuše covid-19. Čupavi tragači za koronom upravo su raspoređeni na glavni međunarodni aerodrom u Helsinkiju, na znanje i ravnanje međunarodnim putnicima.

Dvorane

K’ssi i Miina dva su od četiri psa koja bi trebala osigurati da se korona ne uvuče u Finsku neprimijećeno i ne stvori daljnje probleme. Na probnom su roku od četiri mjeseca, a svi se nadaju da će uspjeti jer su psi koji otkrivaju koronavirus jeftina i učinkovita metoda otkrivanja zaraženih putnika, da ne spominjemo i najsimpatičnija.

Dlakavi finski inspektori za koronu s radom su počeli ove srijede, a riječ je o četiri različite pasmine trenirane u Finskom udruženju za mirisne detekcije.

ET, Miina, K’ssi i Valo općenito su vrlo obrazovani dlakavci. Ranije su uvježbani za detekciju dijabetesa, tumora i drugih bolesti. “Ova metoda obećava, izjavila je Anna Hielm-Björkman, stručnjakinja sa sveučilišta u Helsinkijum objašnjavajući da će se psi, pokažu li se učinkovitima, moći koristiti i na bilo kojem drugom mjestu, poput koncertnih dvorana, domova za umirovljenike, luka i bolnica.

Nije Finska jedina koja se sjetila osjetljivih nosova najboljih čovjekovih prijatelja. Slični testovi provode se i u Australiji, Francuskoj, Njemačkoj i Sjedinjenim Državama. Nađete li se dakle na aerodromu u Finskoj, ne očekujte ipak da će vas sigurno doći pronjuškati K’ssi ili Miina.

image
Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva/AFP)/Finland OUT

Dresura

Naime, projekt je na dobrovoljnoj bazi, što znači da će vam prvo pristupiti službenik i zatražiti vaše dopuštenje. Pristanete li, prebrisat ćete svoju kožu krpicom koja će u staklenki biti dopremljena na testiranje kod jednog od treniranih stručnjaka. Trebat će mu deset sekundi da otkrije virus i obznani otkriće lavežom, grebanjem ili na neki drugi način, kako je već izdresiran.

Sve u svemu, za pseći test na koronu bit će potrebno manje od minute. Ako pas potvrdi postojanje koronavirusa, putnik će dobiti standardni test za otkrivanje covida-19 kako bi se utvrdilo je li njegov nos bio u pravu. Ovaj projekt finsko zdravstvo stoji oko 300.000 eura, što je sitnica u usporedbi s troškovima standardnih testova na koronu koji ispituju lančanu reakciju polimerazom.

U smjeni su po dva psa tragača, a dva odmaraju svoje nosiće. Naime, iako psi imaju izuzetno izraženo osjetilo njuha, umara ih prisustvo mnoštva jakih mirisa. Zato će se K’ssi i Miina biti jedan tim, a drugu ekipu čine ET i Valo. Finske vlasti drže fige za uspjeh. Projekt u Finskoj je najveći te vrste iako se provodi i u drugim zemljama. Finska je prva u Europi koja je pse izvela na teren, a u svijetu je to još ovo ljeto počela UAE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:44