RAT DRONOVIMA

‘Novo oružje stiže u Ukrajinu, Rusi su već počeli trenirati, znamo i tko im ga je prodao...‘

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srpnju je izjavio da Rusija nema komentara kad su ga pitali o dronovima
 Andrey Borodulin/Afp

Sjedinjene Države vjeruju da Rusi već nekoliko tjedana treniraju na iranskim dronovima koje će uvesti u rat u Ukrajini, piše CNN. Kako navode američki mediji, to je najnoviji pokazatelj da Moskva kani kupiti iranske bespilotne letjelice i koristiti ih u Ukrajini.

"Proteklih nekoliko tjedana ruski su dužnosnici trenirali u Iranu u sklopu dogovora o transferu iranskih bespilotnih letjelica Rusiji", rekao je anonimni američki dužnosnik CNN-u. CNN je zatražio komentar u ruskom veleposlanstvu u Washingtonu.

Baza kraj Teherana

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u srpnju je izjavio da Rusija nema komentara kad su ga pitali o dronovima. CNN je, naime, već prošli tjedan javljao da je ruska delegacija posjetila zračnu bazu u centralnom Iranu najmanje dva puta u mjesec dana kako bi proučila vojne dronove, prema podacima Jakea Sullivana, savjetnika za nacionalnu sigurnost SAD-a. Iran je Rusiji u lipnju počeo pokazivati svoje dronove Shahed-129 i Shahed-191 u zračnoj bazi Kašan, južno od glavnoga grada Teherana. Oba modela mogu nositi rakete s preciznim navođenjem. Sullivan je u srpnju rekao da Washington vjeruje da će Iran prodati Rusiji stotine dronova koje će Moskva moći koristiti u ratu u Ukrajini, piše CNN.

Ukrajinska vojska koristi dronove turske proizvodnje Bayraktar za uništavanje ruskih zapovjedničkih položaja, tenkova i raketnih sustava zemlja-zrak. Rusi su dosad koristili Orlan-10 iz domaće proizvodnje za izviđačke letove i elektroničko ratovanje. Međutim, CNN piše da se Rusi muče s nadopunjavanjem ispražnjenih skladišta pa su se zato, vjeruju američke vlasti, okrenuli Iranu. Sve snažnije veze između Irana i Rusije su primjer zašto SAD ne smije napustiti bliskoistočnu regiju, kažu izvori za CNN.

I Ukrajina pokušava pojačati svoje redove dronskom opremom. Kijev traži od SAD-a više snažnih dronova, poput drona Gray Eagle, međutim zasad to Pentagon odgađa jer smatra da bi Rusija to vidjela kao provokaciju, odnosno eskalaciju sukoba.

Turski Bayraktar TB2 pokazao se već na početku sukoba kao izuzetno korisno i uspješno oružje. Te bespilotne letjelice veličine su malih aviona, imaju kamere i mogu se naoružati bombama s laserskim navođenjem. Ukrajinska je vojska počela ratovati s manje od 50 TB2 u svom arsenalu. Rusija koristi manje, "bazičnije" dronove Orlan-10. Počela je, kažu u britanskom think tanku, sa stotinjak Orlana, a ubrzo su spali na samo nekoliko stotina. I ovi dronovi imaju kamere, a mogu nositi male bombe. Oba tipa drona najveću učinkovitost pokazala su kada je riječ o pronalasku neprijateljske mete i navođenju topničke sile.

"Rusi mogu na neprijatelje ispaliti topove samo tri do pet minuta nakon što ih Orlan locira", kažu u Rusiji. S druge strane, Ukrajini je posjed dronova omogućio da značajno rastegne svoje vojne kapacitete. Prije su morali slati posebnu jedinicu u izviđanje, čime su riskirali živote specijalaca. Sada riskiraju gubitak drona.

Potapanje Moskve

Turski dronovi u ukrajinskim rukama imali su veliku ulogu u potapanju ratnog broda Moskva, što je bio velik šamar Moskvi. Međutim, mnoge su srušili ruski topnici. Naime, Bayraktar TB2 je relativno spor i kreće se na srednjim visinama, što ga čini lakšom metom. Vrlo su skupi. Jedan TB2 košta dva milijuna dolara. Zato se ukrajinska vojska najviše okrenula malim komercijalnim modelima, poput DJI Mavic 3, čija je cijena 1700 funti. Proizvođač iz Ukrajine procijenio je, piše BBC, da zemlja ima oko 6000 dronova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2023 00:20