OZBILJNO ZABRINUTI

Novo oružje Ukrajinaca izazvalo moblizaciju ruskog vojnog vrha: ‘Stvorite posebni odred ubojica!‘

Spekulira se da bi te nove ruske jedinice mogle koristiti projektile s osiromašenim uranijem...

Američki stručnjak kaže da je sustav koji će vjerojatno koristiti ruski lovci na tenkove‘ gotovo ekvivalentan američkom sustavu Javelin (ilustrativna fotografija)

 LaShic Patterson/US ARMY/AFP

Rusija okuplja i obučava postrojbe tzv. "lovaca na tenkove" za borbu protiv modernog oklopa koji su Ukrajini dostavili njezini zapadni saveznici, prema riječima ruskog vojnog dužnosnika koji je govorio za ruske državne medije. Jevgenij Arifulin, koji vodi centar za vojnu obuku u Rusiji, rekao je u nedjelju za državni televizijski kanal Zvezda da je zamjenik ruskog ministra obrane Junus-Bek Jevkurov naredio stvaranje odreda tzv. "lovaca na tenkove" ili "ubojica tenkova".

Ukrajina je nedavno dobila tenkove Challenger 2 iz Velike Britanije te njemačke tenkove Leopard 2, kao i oklopne kamione Cougar i borbena vozila Stryker iz Sjedinjenih Država. Očekuje se da će snagama ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog kasnije ove godine biti isporučeni i američki tenkovi Abrams, nakon što je SAD u ožujku najavio da će poslati starije modele M1-A1 jer bi novoj verziji tih tenkova trebalo godinu ili više dana se pojave na bojištu.

"To je opsežan, sustavan posao koji se provodi na državnoj razini", rekao je Arifulin za TV Zvezda, prenosi Newsweek prokremaljski medij RT. "Znamo sve snage i slabosti (tenkova) i obučavamo ekipe (za borbu protiv borbenih sustava)". Arifulin je, kako navodi RT, rekao da se "lovci na tenkove" trenutačno obučavaju uz naglasak na učenje kako napasti zapadnjački oklop. Također je, kako se navodi, rekao da ruska vojska proučava zapadne tenkove koji su nedavno stigli u Ukrajinu, kao i očekivani M1 Abrams, za koji se očekuje da će biti isporučen do jeseni.

Arifulin je za TV Zvezda rekao da protutenkovske jedinice obučavaju instruktori veterani. RT navodi da je TV Zvezda izvijestila kako se skupine ‘lovaca na tenkove‘ sastoje od "malog broja" vojnika naoružanih bacačima navođenih projektila i izviđačkim bespilotnim letjelicama.

‘Moskva je ozbiljno zabrinuta‘

Guy McCardle, glavni urednik stranice Special Operations Forces Report (SOFREP), rekao je za Newsweek da su zapadni tenkovi koji se šalju u Ukrajinu opremljeni reaktivnim oklopom koji pruža veću zaštitu, ali i da nijedan tenk nije neuništiv. Ruski "lovci na tenkove" vjerojatno će koristiti protutenkovske sustave 9M133 Kornet, kaže McCardle. Kornete je opisao kao gotovo ekvivalentne američkom sustavu Javelin koji koriste ukrajinske snage, čiji se projektili lansiraju s ramena, ali koji ima više od dva puta veći efektivni domet, što omogućuje da se neprijatelja gađa s veće udaljenosti.

McCardle također spekulira da bi ruske protutenkovske jedinice mogle koristiti projektile s osiromašenim uranijem, iako su oštro kritizirali Zapad što takvo streljivo namjerava isporučiti Ukrajini.

Još od početka invazije ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu prošle veljače, dužnosnici Kremlja upozoravali su zapadne zemlje da bi opskrba Kijeva oružjem poput tenkova mogla rezultirati eskalacijom sukoba.

Nakon što je administracija američkog predsjednika Joea Bidena posve obrnula svoj stav u odnosu na ranije oklijevanje da Ukrajini isporuči tenkove Abrams, tajnik Kremlja za medije Dmitrij Peskov osudio je tu odluku krajem siječnja, nazvavši taj plan katastrofalnim, kako je prenijela agencija Reuters, te dodao da i zapadnjački tenkovi gore kao i svi ostali.

No, McCardle smatra da javna objava stvaranja jedinica "lovaca na tenkove" ukazuje na to da je Moskva ozbiljno zabrinuta zbog tenkova koje Zapad šalje u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:53