IZVJEŠTAJ OBAVJEŠTAJACA

Novo otkriće o laboratoriju u Wuhanu promijenilo mišljenje i dr. Faucija: ‘Više nisam tako uvjeren...‘

SAD je informaciju o oboljenju znanstvenika prvi puta objavio u siječnju 2021., no tada se nije znalo da su i završili u bolnici
Institut za virologiju u kineskom gradu Wuhanu
 Koki Kataoka/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

Dvije su osobe potvrdile za CNN da u stanovitom izvještaju obavještajne zajednice Sjedinjenih Američkih Država stoji da se nekoliko znanstvenika Instituta za virologiju u kineskom gradu Wuhanu u studenom 2019. godine razboljelo i završilo na bolničkom liječenju.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD objavilo je u siječnju 2021. godine memorandum u kojem je pisalo da su se spomenuti znanstvenici razboljeli u jesen 2019., ali ne i da su hospitalizirani.

Kina je Svjetskoj znanstvenoj organizaciji rekla da je prva osoba sa simptomima nalik onima koje prikazuju oboljeli od covida-19 zabilježena 8. prosinca 2019. u Wuhanu.

Američka obavještajna zajednica još uvijek ne zna razlog hospitalizacije tih znanstvenika. Uz to, američki obavještajci vlastite procjene o točnom ishodištu virusa ne drže osobito pouzdanima. Sa sigurnošću mogu reći isključivo da je potekao iz Kine. "Na kraju dana, još uvijek ne postoji ništa konkretno", rekla je jedna osoba koja je vidjela izvještaj obavještajne zajednice SAD-a.

Direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines u travnju je Kongresu SAD-a rekla da obavještajna zajednica ne zna točne okolnosti inicijalne transmisije koronavirusa SARS-CoV-2. Dvije osobe koje su upoznate s izvještajem obavještajaca kažu da se u tom smislu ništa nije promijenilo.

Ti izvori kažu da aktualni obavještajni podaci podržavaju tezu da je virus najvjerojatnije nastao prirodno, odnosno kao rezultat kontakta čovjeka i životinja. To, međutim, ne isključuje mogućnost da je virus nehotice procurio iz laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu, mjesta gdje su se istraživanja koronavirus provodila na šišmišima.

Dodvoravanje Kini

Svjetska zdravstva organizacija (WHO) istražila je ishodište pandemije i zaključila da su šanse da je ista rezultat nezgodne "iznimno niske". U izvještaju WHO-a stoji da "nitko u tjednima i mjesecima prije prosinca 2019. godine nije prijavio oboljenje dišnih puteva koje bi bilo kompatibilno s covidom-19 te da nema seroloških dokaza da su se djelatnici Instituta u Wuhanu zarazili koronavirusom SARS-CoV-2".

Stručnjak za ekologiju bolesti Peter Daszak, član WHO-ovog istraživačkog tima, rekao je u veljači 2021. godine za CNN da "još uvijek nema dokaza" da je koronavirus potekao iz laboratorija. Dodao je da su znanstvenici koji rade za Institut testirani te da kod nijednog nisu pronađen covid-19 antitijela te da je laboratorij "dobro vođen". "Ta se hipoteza ne može potpuno odbaciti. Zaključeno je da je ona malo vjerojatna te da negdje drugdje postoji puno izglednija", dodao je Daszak.

SAD, Velika Britanija i druge zemlje kritike su na račun istrage WHO-a uputile odmah nakon njezine objave jer su smatrale da istraživači nisu mogli pristupiti svim originalnim podacima i uzorcima. WHO je optužen i za dodvoravanje Kini za vrijeme trajanja istrage. U pisanju studije koje je nastala nakon istrage sudjelovalo je 17 kineskih znanstvenika, mnogi od kojih tada su bili zaposlenici državnih institucija.

Članovi Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma SAD-a, tijela koje već neko duže vrijeme istražuje pandemiju, prošlog su tjedna primili povjerljive podatke o istoj. CNN piše da izvor koji im je to potvrdio nije htio reći jesu li se među tim podacima našli i oni o hospitaliziranim znanstvenicima Instituta u Wuhanu.

Trenutni i bivši djelatnici američke obavještajne zajednice kažu da ideja da je virus nehotice procurio iz laboratorija u Wuhanu "razumna", ali i upozoravaju da takav razvoj događaja nije ocijenjen kao jako vjerojatan.

Bivši ministar vanjskih poslova SAD-a Mike Pompeo rekao je tijekom posljednjih dana mandata Donalda Trumpa da je sklon tezi da je virus procurio iz laboratorija Instituta za virologiju u Wuhanu. Unatoč tome što među obavještajnim podacima nije bilo nedvosmislenih dokaza koji bi poduprli tu tezu, Pompeo je tada objavio memorandum u kojem je stajalo da SAD ima dokaze da su se znanstvenici Instituta u Wuhanu u jesen 2019. razboljeli te da su prikazivali simptome koji su nalikovali onima koji se mogu vidjeti kod oboljelih od covida-19. Dodao je i da je Institut u povijesti provodio i vojna istraživanja.

Pristup laboratoriju

Jedan je izvor za CNN rekao da su određeni detalji izostavljeni iz izvještaja američkih obavještajaca o oboljelim znanstvenicima Instituta.

Bidenova administracija ne planira skidati oznaku tajne s dokumenata u kojima se govori o mogućem ishodištu covida-19.

Sve zainteresirane strane koje su dosad htjele doznati potpunu istinu o ishodištu koronavirusa SARS-CoV-2 susreli su se s jednim ključnim izazovom - pristupom laboratoriju Instituta u Wuhanu.

Kina u mjesecima nakon izbijanja pandemije međunarodne istražitelje nije puštala u laboratorij Instituta, maltene je garantirala da je laboratorij dubinski očišćen, što znači da su forenzički dokazi koji su se u njemu možda nalazili najvjerojatnije uništeni, a istražiteljima nije htjela dati originalne zapise nastale u laboratoriju.

Znanstvenici kažu da su oni ključni za razumijevanje ishodišne točke pandemije.

Odgovor bi se mogao pronaći u sekvenciranju genoma uzoraka virusa na kojima su radili znanstvenici Instituta, no jedan je izvor za CNN rekao da Kina to "nikad neće dopustiti".

"Sumnjam da ćemo ikada dobiti odgovor", rekao je taj izvor. "Odgovor neće pronaći ni CIA jer bi to značilo da ga i Kina traži", dodao je i ustvrdio da Kina ne traži odgovor na pitanje o inicijalnoj transmisiji koronavirusa. "Ako odgovor postoji, do njega se neće doći tradicionalnim špijunskim metodama", zaključio je izvor.

Fauci: Nisam u to uvjeren...

Anthony Fauci, imunolog, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Sjedinjenih Američkih Država te glavni savjetnik predsjednika SAD-a Joea Bidena za sva pitanja oko pandemije, rekao je tijekom konferencije "United Facts of America: A festival of fact-checking" da "nije uvjeren" da se covid-19 prirodno razvio te pozvao da se provede otvorena istraga o njegovom nastanku, piše Fox News.

Fauci je spomenuto ustvrdio nakon što ga je novinarka PolitiFacta Katie Sanders pitala je li još uvijek uvjeren da se covid-19 razvio prirodnim putem. "Zapravo, ne", odgovorio je Fauci. "Nisam u to uvjeren i mislim da bismo trebali nastaviti istraživati događanja u Kini sve do trenutka u kojem ćemo moći reći da smo dali sve od sebe da doznamo što se dogodilo. Naravno, osobe koje su istražile (koronavirus SARS-CoV-2) kažu da je vjerojatno potekao iz rezervata životinja te da je potom prešao na čovjeka, no moglo se i nešto drugo dogoditi. Moramo doznati što. Zato sam rekao da sam pobornik bilo kakve istrage ishodišta virusa."

Republikanski senator iz američke savezne države Kentucky Rand Paul prošlog je utorak tijekom saslušanja u Senatu SAD-a Faucija pitao može li kategorički reći da koronavirus SARS-CoV-2 nije mogao nastati tijekom iterativnog laboratorijskog uzgoja. Fauci nije eksplicitno odbacio tu mogućnost. "Nemam saznanja o tome što su Kinezi možda radili i pobornik sam daljnje istrage događanja u Kini", rekao je.

Paul je ranije ustvrdio da je Institut za virologiju u kineskom gradu Wuhanu financiran preko Nacionalnog zdravstvenog instituta SAD-a (NIH). Točnije, senator je jednog američkog virologa optužio da je sa svojim kolegama iz Kine radio na povećavanju smrtnosti i prenosivosti patogena te da je to istraživanje financirao NIH.

Fauci je na konferenciji "United Facts of America: A festival of fact-checking" rekao da je Paul na "gotovo neodgovoran način" spojio dvije različite grupe informacija. Naime, NIH je s kineskim znanstvenicima početkom 2000-ih godina surađivao na istraživanju virusa SARS-CoV-1.

Bijela kuća još nije rekla je li vidjela dokaze koji bi opovrgnuli tezu da je SARS-CoV-2 nastao u laboratoriju, ali se pridružila pozivima da se provede nezavisna istraga koja bi to utvrdila. Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki nedavno je rekla da je Bidenova administracija i javno i privatno više puta ponovila da smatra da kineska vlada od početka pandemije da danas nije bila potpuno transparentna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:22