TAJNI SASTANAK

‘Novo otkriće oko Prigožina je totalno nadrealno! I ključni je dokaz da je Putin sve slabiji...‘

Sada je Putin suočen sa stvarnom i opipljivom prijetnjom, a umjesto toga odgovara šutnjom i naknadnim vijestima o tajnom sastanku

Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Profimedia/Aleksey Nikolskyi/sputnik/profimedia

Gdje točno živi šef grupe Wagner Jevgenij Prigožin nije poznato još otkako se u noći pojavio u SUV vozilu u ruskom Rostovu na Donu na kraju svoje kratkotrajne pobune, ali seizmičkih razmjera. U javnosti su se pojavile informacije o letovima zrakoplova iz ruskog u bjeloruski zračni prostor i obrnuto, objavljene su snimke njegovih navodnih perika koje je koristio za prerušavanje i njegove navodne zlatne poluge, kao i snimke muškarca sličnog njemu s kirurškom maskom preko lica kako izlazi iz helikoptera u Sankt Peterburgu.

Ipak, iz prošlotjednih komentara bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka jasno je da Prigožin nije - kao što je to određivao dogovor za koji je rekao da ga je postigao s Moskvom - u Bjelorusiji. A nisu ni njegovi borci.

Umjesto toga, Kremlj je u ponedjeljak pokušao razjasniti situaciju nakon što je francuski list Liberation izvijestio o sastanku ruskog predsjednika Vladimira Putina i Prigožina 29. lipnja, pet dana nakon pobune. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, potvrdio je na telefonskoj konferenciji s novinarima da se sastanak dogodio. On je nagovijestio da se Putin sastao sa zapovjednicima plaćeničke vojne tvrtke i razgovarao o daljnjim mogućnostima njihova rada te da su Putinu rekli kako su "spremni nastaviti boriti se za domovinu". "To je sve što možemo reći o ovom sastanku. Ne mogu vam reći više", zaključio jer Peskov.

Sve opcije Kremlja imaju nedostatke

U svom komentaru ovih događanja, CNN piše kako je na ovom mjestu važno zastati i pokušati si dočarati koliko nadrealno zvuči susret koji je Peskov opisao. Da će nekoliko dana nakon najveće i najnasilnije prijetnje Putinovoj vladavini dosad, on pozvati u Kremlj glavnog pobunjenika i njegovih možda čak i 30 zapovjednika da raspravljaju o tome kako bi mogli surađivati.

To bi značilo, kako se navodi, da je 48 sati nakon što je Putin poručio okupljenim vojnicima unutar zidina Kremlja da su spriječili "građanski rat", šef Kremlja odletio u južni ruski grad Derbent u Dagestanu kako bi se fotografirao sa svjetinom i vratio se pozdraviti pobunjenike unutar zidina Kremlja idući dan. Taj je sastanak potom držan u tajnosti 11 dana. Čudno, nekako ne zvuči dobro, ocjenjuje CNN.

No, to je, kako se ocjenjuje, u skladu s nastojanjima Kremlja da obuzda posljedice Putinova najopasnijeg vikenda dosad - sugeriraju da se ništa naopako ne događa na domaćem terenu i da je Prigožin nestao, dok se njegova infrastruktura javno demontira. Upadi u njegove objekte, zatvaranje njegovih medijskih kuća, nepostojanje njegovih audio poruka, kompleksno kremaljsko sugeriranje narativa o ljekovitom sastanku - sve to vodi do čovjeka čiji je nestanak za Putina problematičniji nego što bi se moglo činiti na prvu.

image

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin

Sergei Ilnitsky/afp/profimedia/

Činjenica da javnost tek treba dobiti vizualnu potvrdu Prigožinove sudbine znak je Putinove slabosti - znak da sve opcije s kojima se Kremlj suočava imaju nedostatke, odnosno zamke. Ako je Prigožinu oprošteno - kao što bi to mogao ukazivati sastanak u Kremlju - postavlja se pitanje zašto onda nema javnog priznanja toga, pokušaja da se u najmanju ruku otupe očnjaci pogubljenih Wagnerovih boraca.

Ako Prigožin ostane na slobodi, izbjegavajući dogovor za koji Lukašenko tvrdi da ga je sklopio, što to onda govori o Putinovom držanju na vlasti? A ako je uhićen - ili nešto još gore - onda nevoljkost Kremlja da to javno izjavi ukazuje na to da Prigožin uživa visoku razinu lojalnosti u vojsci te da nije netko kome Putin želi javno nauditi ili osramotiti ga.

Udaljavanje od stvarnosti

Prije 20 godina šef Kremlja je pod prijetnjom oružjem dao skinuti sa zrakoplova najbogatijeg čovjeka u Rusiji, Mihaila Hodorkovskog, kako bi razbio njegove političke ambicije i poslovno carstvo. Sada je Putin suočen sa stvarnom i opipljivom prijetnjom, a umjesto toga odgovara šutnjom i naknadnim vijestima o tajnom sastanku, na kojem se pobunjenici ponovno zaklinju na lojalnost i očito im je oprošteno.

To nije jedina uznemirujuća tišina koju Kremlj sada kreira - još uvijek nije jasno gdje se nalazi ‘general Armagedon‘ Sergej Surovikin, visoki ruski general koji je navodno osumnjičen da je raspolagao prethodnim znanjem o pokušaju puča. Valerij Gerasimov, načelnik ruskog Glavnog stožera, konačno se pojavio na videosnimci koju je Ministarstvo obrane objavilo u ponedjeljak kako bi pokazao da je doista živ, zdrav i da je i dalje zadužen za rat u Ukrajini.

Ove nejasnoće ne govore o Putinovom sigurnom rješavanju prijetnje s kojom se suočava.

Moguće je i kako čelnici Kremlja misle da ovaj veo šutnje projicira snagu, odnosno da samo oni znaju odgovore na ova pitanja i zadržavaju konačnu moć. Ipak, kako se zaključuje u komentaru CNN-a, to bi bila još jedna pogrešna procjena koja odaje koliko su se udaljili od stvarnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 14:55