RAZORNA MOĆ

Novo ubojito oružje presudilo bitku za Avdijivku! Ukrajinci: ‘Divovske su, a tihe, unište sve!‘

‘Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvore u jamu nakon samo jednog KAB-a...‘

Ruski Suhoj-35

 Handout/Afp

Oslabljene zbog nedovoljne obuke, primitivnog naoružanja i centralizirane kontrole, ruske zračne snage jedva su uspijevale biti podrška kopnenim trupama u prve dvije godine agresije protiv Ukrajine.

Posljednjih tjedana, međutim, sve se promijenilo na nebu iznad Avdiivke - bivšeg ukrajinskog uporišta sjeverozapadno od okupiranog Donjecka u istočnoj Ukrajini, piše Forbes.

Rusi su bacali satelitski navođene precizne bombe s udaljenosti od 40 kilometara na Avdijivku, tjednima prije nego što je desetak ruskih brigada i pukovnija konačno, nakon četiri mjeseca žestokih napada, natjeralo ukrajinsku 110. mehaniziranu brigadu da se povuče iz razrušenog grada na zapad.

Sada, kada su Rusi konačno shvatili kako najučinkovitije podržati kopnene trupe iz zraka, možemo istu taktiku očekivati i u drugim sektorima linije bojišnice dugačke 965 kilometara. Strateško bombardiranje Avdijivke iz zraka moglo bi "navijestiti promjenu u ruskim operacijama drugdje duž linije bojišnice", ustvrdio je Institut za proučavanje rata.

Rusko zrakoplovstvo ima tisuću lovaca-bombardera za prvu liniju obrane, oko 10 puta više borbenih zrakoplova u odnosu na ukrajinsko zrakoplovstvo. Impresivna nadmoć nije se pretvorila u potpunu kontrolu zraka nad Ukrajinom kada su ruske kopnene snage kretale u napade u veljači 2022.

- Od početka ožujka 2022. ruske zračne snage izgubile su sposobnost djelovanja u zračnom prostoru pod kontrolom Ukrajine, osim na vrlo malim visinama zbog nemogućnosti da pouzdano potisnu ili unište sve učinkovitije, dobro raspršene i mobilne ukrajinske raketne sustave zemlja-zrak, objasnili su Justin Bronk, Nick Reynolds i Jack Watling u izvješću iz studenog 2022. za Kraljevski institut za ujedinjene službe (RUSI) u Londonu.

image

Sustav Patriot

Ina Fassbender/Afp/Profimedia

U prvoj godini rata ruski piloti nisu mogli riskirati letove u blizini prve crte. Također, nedostajalo im je dalekometno precizno streljivo koje bi im omogućilo pružanje podrške kopnenim snagama sa sigurne udaljenosti. Ukrajinska protuzračna obrana učinkovito je neutralizirala rusku zračnu prednost.

To, međutim, nije potrajalo. Krila i komplete za satelitsko navođenje pričvrstili su na KAB I FAB bombe te vrlo brzo razvili primitivne sposobnosti kliznog bombardiranja. Borbeni zrakoplov Suhoj može baciti dvije ili više bombi na mete udaljene 40 kilometara, ako leti visoko i brzo. To je dovoljno da smanji, ali ne i eliminira, rizik od ukrajinskog sustava zemlja-zrak.

Te bombe brzo su postale jedno od najubojitijih oružja Rusije. Ukrajinske trupe opisivale su strah od divovskih, tihih bombi koje bi eksplodirale bez ikakvog upozorenja - i to s dovoljno vatrene moći da sruše zgrade i bunkere.

image

Posljedice ruskog napada na Kramatorsk

Ignacio Marin/Anadolu Via Afp

Kako je ruska vojska koncentrirala velik dio svoje borbene moći za napad na Avdijivku, bombe KAB dobile su na važnosti. Ukrajinska 110. brigada u Avdijivki računala je na stotine stambenih višekatnica koje će služiti kao promatračnice i položaji za gađanje. Rusi su, međutim, uz pomoć bombi KAB srušili mnoge zgrade.

- Ove bombe uništavaju svaki položaj, napisao je u petak Egor Sugar, vojnik ukrajinske 3. jurišne brigade, koja je pokrivala povlačenje 110. brigade iz Avdiivke. - Sve zgrade i strukture jednostavno se pretvore u jamu nakon samo jedne bombe KAB.

Na vrhuncu zračne kampanje tijekom vikenda, Suhoj je izbacio nevjerojatnu brojku od 250 bombi KAB u 48 sati. Ubrzo su pripadnici 110, brigade shvatili da se više nemaju gdje skrivati u ruševinama Avdijivke.

Istrošena brigada pobjegla je na zapad i predala grad brojnijim ruskim pukovnijama i brigadama. Prema navodima ISW-a, vjerojatno prvi put u dvije godine su ruske zračne snage imale odlučujuću ulogu u ruskim-kopnenim operacijama. To se nije dogodilo bez visokih troškova.

image

Ukrajinski vojnici kod Avdiivke

Aa/Abaca Press/Profimedia

U subotu je ukrajinska raketna baterija, možda jedna od njihove tri jedinice naoružane projektilima američkog sustava Patriot, oborila tri ruska Suhoja 96 kilometara istočno od Avdijivke. Ukrajinska vojska tvrdi da je u nedjelju oborila četvrti Suhoj. Ukrajinci očito imaju sredstva za obaranje borbenih zrakoplova i sprečavanje razornog bombardiranja kliznim bombama. Nedostaje im, međutim, kapaciteta.

Sjedinjene Države bile su najveći dobavljač projektila za Patriot, ali od listopada republikanci u Kongresu počeli su blokirati isporuku vojne pomoći Ukrajini. Ukrajinske zalihe Patriota dometa 144 kilometara padaju na kritičnu razinu, tvrdi Anton Geraščenko, bivši savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova.

Moguće je da će u idućim tjednima ili mjesecima, dolazak prvih bivših europskih lovaca F-16 pomoći Ukrajini da nadoknadi sve manji broj Patriota.

- Ključni zadaci F-16-ica vjerojatno će biti nastavak potiskivanja ruskih bombardera koji lansiraju projektile na ukrajinske gradove i infrastrukturu, kao i presretanje ruskog taktičkog zrakoplovstva, objasnio je Mick Ryan, umirovljeni general australske vojske. - To uključuje uništenje ili degradiranje učinkovitosti ruskih zrakoplova koji ispaljuju klizne bombe.

Prije toga, novi ukrajinski zrakoplovi F-16 zrakoplovi morat će se probijati kraj ruskih lovaca i kroz rusku protuzračnu obranu kako bi pogodili bombardere. Bit će rizično, no Patrioti su najbolja obrana Ukrajine od ruskih bombi KAB. Dok nema Patriota, Rusi će bez sumnje pokušati ponoviti svoje uspješno bombardiranje Avdijivke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:10