JAKOV MILATOVIĆ

Novoizabrani predsjednik Crne Gore: ‘Šešelj i ja smo dva različita svijeta. Milanović? Poslao je lijepu čestitku‘

‘Vjerujem i djelujem u kontekstu zapadnih vrijednosti. Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner‘, istaknuo je Milatović

Jakov Milatović

 Savo Prelevic/Afp

Pobjeda Jakova Milatovića na crnogorskim predsjedničkim izborima iznenadila je mnoge, ali ih ujedno i zabrinula. Je li on zapravo vuk u ovčjoj koži, koji samo traži način kako da vrati Crnu Goru Srbiji u krilo?

- U nedjelju je došlo do pobjede u Crnoj Gori, nad režimom koji je nadvladan. Ja sam čovjek koji je europski političar. Zato sam tako snažno i pobijedio režim. Mislim da Crnu Goru čeka još snažnija europska budućnost i da se više nikada ne vratimo u retoriku prošlosti čiji je simbol u Crnoj Gori ipak bio Đukanović, koji je ponikao u ratnim 90-im godinama - rekao je Milatović za Dnevnik.hr.

Komentirao je i slike koje su stigle iz Crne Gore- srpske zastave, tri prsta u zraku, uzvici "ovo je Srbija".

- Svatko vidi ono što možda želi vidjeti. Ja sam vidio dostojanstvenu pobjedu s crnogorskim i europskim zastavama. Zamislite, nakon 34 godine srušite jedan skoro pa kvazi diktarski režim. To je bio povijesni dan za Crnu Goru. Upravo je Đukanović bio na čelu Crne Gore kada smo mi, kao zemlja, kaskali u europskim integracijama. Da je on htio, mi bismo danas bili u Europskoj uniji, a bilo je suprotno. U nedjelju je pobijedila europska Crna Gora - kazao je Milatović.

Podršku mu dao i Šešelj

Podsjetimo, kroz kampanju podršku su mu davali srpska pravoslavna crkva, političari koji su snažno povezani s prosrpskim strujama u Srbiji i Crnoj Gori, a podršku je davao i Vojislav Šešelj.

Milatović se na to pitanje nasmijao te rekao da se od Šešelja "više puta ograđivao".

- Podsjetio sam crnogorsku i regionalnu javnost da je upravo Šešelj Đukanovićev ratni drug. Šešelj je bio na prvoj inauguraciji Đukanoviću ‘98. Znate, gospodin Šešelj i ja smo dva različita svijeta - odgovorio je Milatović.

Što se tiče podrške srpske pravoslavne crkve, Milatović je rekao da je Mitropolija crnogorsko-primorska prošla torturu Đukanovićeva režima.

- Upravo je Đukanović bio taj koji je pitanje crkve uveo u svakodnevnu crnogorsku politiku prije par godina. Pitanje crkve je stavljeno ‘ad acta‘. To je vrlo važno jer ćemo sada imati priliku da se snažno okrenemo suštinskim temama koje zanimaju građane. To su borba protiv kriminala i korupcije – znate da je Crna Gora od Europske komisije bila okarakterizirana kao zarobljena država. Drugo, unaprjeđenje životnog standarda. I treće, ubrzanje europskih integracija - kazao je Milatović.

Komentirao je i nagađanja da će se Crna Gora udaljiti od NATO saveza te tako napraviti možda korak unaprijed prema Srbiji, a možda i – Rusiji?

Očekuje podršku Hrvatske

- Ja sam stipendist američke vlade, njemačke Fondacije Konrad Adenauer, magistrirao sam na Oxfordu kao stipendist britanske vlade. Živio sam u šest zemalja Europske unije. Vjerujem i djelujem u kontekstu zapadnih vrijednosti. Crna Gora će sa mnom postati još kredibilniji NATO partner nego što je to do sada bio slučaj - istaknuo je Milatović.

Na pitanje hoće li izaći iz zajedničkih vježbi NATO saveza, Milatović je ponovio da će djelovati prema tome da Crna Gora postane njihov kredibilniji partner. Kaže da misli kako će nakon parlamentarnih izbora dobiti snažnu političku vladu koja će biti proeuropska te da će on kao predsjednik, uz pomoć crnogorske vlade, uvesti zemlju u Europsku uniju u idućih pet godina.

- Očekujem snažnu podršku Hrvatske. Mislim da je imamo. Očekujem i podršku Slovenije, mislim da i to imamo - rekao je Milatović. Na pitanje hoće li prvo ići u Beograd ili Bruxelles, Milatović je istaknuo da "zbog simbolike", prvo njegovo putovanje bit će – Bruxelles.

Dodao je i da je u razgovoru sa slovenskom predsjednicom spomenuta i Ljubljana, kao putovanje nakon toga.

- Mislim da će Slovenija biti snažan mentor na crnogorskom europskom putu - dodao je. Rekao je da su mu iz Slovenije čestitali i pozvali ga u posjet.

- Mislim da Crnoj Gori trebaju dobrosusjedski odnosi sa svim zemljama zapadnog Balkana. Odazvat ću se i da posjetim Beograd - kazao je.

Lijepa čestitka Zorana Milanovića

Rekao je kako je dobio lijepu čestitiku od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića.

- Dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom su nam vrlo važni i radujem se i posjetu Zagrebu, kao i posjetu Milanovića Podgorici već i na inauguraciji krajem petog mjeseca - kazao je Milatović.

Dotaknuo se i pitanja Kosova. Na upit hoće li Crna Gora napraviti korak unazad od priznavanja, Milatović je rekao da je to situacija koja je završena što se tiče Crne Gore.

- Kosovo je međunarodno priznata zemlja. Međutim, ono što bi nama kao sastavio dio regije bilo važno – da Beograd i Priština dodatno pronađu zajednički jezik kako bismo svi zajedno zakoračili u ljepšu i više europsku budućnost zapadnog Balkana - zaključio je novi crnogorski predsjednik za Dnevnik.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 15:45