JACINDA ARDERN

NOVOZELANDSKA PREMIJERKA POKAZALA VELIČINU U TRAGEDIJI 'Počinitelju maskra Novi Zeland neće dati ništa. Ni ime mu neću nikada izgovoriti!'

Jacinda Ardern
 New Zealand Prime Minister's Office/Handout / REUTERS

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u utorak je istaknula hrabrost vjernika u džamijama nakon oružanog napada na njihove članove obitelji i prijatelje te rekla da je nacija uz ožalošćenu muslimansku zajednicu u "najcrnjim danima".

Dok se pripremaju prvi pogrebi za 50 ljudi ubijenih prošli petak u Christchurchu u masovnoj pucnjavi u džamijama, Ardern je izdvojila jednu od prvih žrtava napada. "Hati Mohemmed Daoud Nabi (71) je otvorio vrata džamije Al Noor i rekao - 'Dobrodošao, brate' - i to su bile njegove zadnje riječi", rekla je Ardern.

"Naravno nije imao predodžbu o mržnji koja je čekala iza vrata, ali njegova dobrodošlica nam toliko mnogo govori - da je bio pripadnik vjere koja želi dobrodošlicu svim svojim članovima, što pokazuje otvorenost, i brigu", rekla je.

Ardern je rekla da nikad nije mislila da će morati izražavati žalost nacije i završila govor arapskim pozdravom Selam alejkum (Mir s tobom).

Australac Brenton Tarrant, 28, osumnjičeni bjelački rasist koji je živio u Dunedinu na novozelandskom Južnom otoku, optužen je za ubojstva u subotu.

"Obitelji ubijenih trebaju dobiti pravdu" rekla je Ardern te dodala da nikada neće izgovoriti ime napadača.

"Možda je želio biti na zlu glasu, ali mi na Novom Zelandu nećemo mu dati ništa. Čak ni ime."

Žrtve, ubijene u dvjema džamijama za vrijeme molitvi petkom, najvećim dijelom su muslimanski migranti, izbjeglice i stanovnici Pakistana, Bangladeša, Indije, Turske, Kuvajta i Somalije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 03:19