SVJETSKA INICIJATIVA

Novozelandski grad Hamilton srušio spomenik kolonijalnog zapovjednika po kojemu je grad i imenovan

 MICHAEL BRADLEY / AFP

Novozelandski grad Hamilton u petak je srušio spomenik kolonijalnog zapovjednika po kojemu je grad i imenovan, pridruživši se sve većem broju mjesta diljem svijeta koja se na taj način nose sa svojom prošlošću.

Dizalica je podigla brončanu skulpturu kapetana Johna Fanea Charlesa Hamiltona s gradskog trga nakon zahtjeva lokalnih Maora i prijetnji prosvjednika protiv rasizma da će ga srušiti.

Mala skupina razdraganih promatrača gledala je rušenje.

Gradsko vijeće u Hamiltonu reklo je da je uklanjanje spomenika dijelom i rezultat pritiska da se ukloni spomenička baština "koja predstavlja kulturalnu disharmoniju i opresiju".

"Poznajem mnogo ljudi - ustvari, sve veći broj - koji spomenik doživljavaju i osobno i kulturalno uvredljivim", rekla je gradonačelnica Paula Southgate.

"Ne možemo ignorirati ono što se događa u cijelom svijetu, niti bismo trebali. U vrijeme kad pokušavamo graditi toleranciju i razumijevanje... Mislim da spomenik ne pomaže premostiti te pukotine."

Hamilton je bio mornarički zapovjednik koji se borio protiv domorodnih Maora koji su branili svoju zemlju od britanske kolonijalne ekspanzije u 19. stoljeću.

Poginuo je u bici Pukehinahina ili kod vrata Pa, 1864. godine kad se skupina Maora u utvrdi uspješno obranila od britanske vojske i artiljerije, unatoč tome što ih je bilo manje.

Spomenik je doniran vijeću 2013. godine, a uklonjen je nakon formalnog zahtjeva regionalnog plemena, Waikato-Tainui.

Spomenici i nazivi mjesta koji veličaju figure poput robovlasnika ili kolonijalnih vojnih figura dovedeni su u pitanje diljem svijeta nakon masovnih prosvjede protiv rasizma, potaknutih policijskim ubojstvom Afroamerikanca Georgea Floyda.

Zamjenik premijerke, Winston Peters, rekao je da uklanjanje povijesnih figura predstavlja "val idiotizma" koji će spriječiti buduće generacije da nauče iz grešaka iz prošlosti.

"Zašto neki Novozelanđani osjećaju potrebu oponašati bezumne postupke uvezene izvana", rekao je Peters, čelnik populističke stranke Prvo Novi Zeland, koalicijski partner u vladi premijerske Jacinde Ardern.

"Samopouzdana zemlja nikad ne bi trebala podleći brisanju simbola vlastite povijesti, bez obzira na to radilo se o dobrom, lošem ili izišlom iz mode."

Ardern se još uvijek nije uključila u raspravu o spomeniku, no prošle godine naložila je da učenje o ratu između Maora i britanskih kolonizatora, poznatom pod nazivom Novozelandski ratovi, postane obvezno u svim školama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:13