MAJKA IZ PAKLA

Nožem ubila svoje petero djece, zatražila eutanaziju pa i sama umrla na 16. godišnjicu zločina

Belgijka Genevieve Lhermitte tog 28. veljače 2007. pokušala je počiniti samoubojstvo, no preživjela je i na kraju pozvala hitnu pomoć

Genevieve Lhermitte 

 Yves Herman/Afp/Profimedia/Yves Herman/afp/profimedia

Genevieve Lhermitte (56) iz Belgije, koja je ubila svoje petero djece, eutanazirana je na vlastiti zahtjev, 16 godina nakon što je počinila stravičan zločin, rekao je u četvrtak njezin odvjetnik, a prenosi portal France24.

Lhermitte je 28. veljače 2007. u obiteljskoj kući u gradu Nivellesu kuhinjskim nožem prerezala grkljane svojega sina Medhija i četiri kćeri - Yasmine, Noru, Myriam te Minu - u dobi od tri do 14 godina. Otac djece u vrijeme ubojstava bio je odsutan.

Genevieve je potom pokušala počiniti samoubojstvo nanijevši si više uboda, ali preživjela je i na kraju pozvala hitnu pomoć. Godine 2008. osuđena je na doživotni zatvor, a 2019. premještena je u psihijatrijsku bolnicu.

Odvjetnik Nicolas Cohen potvrdio je kako je njegova klijentica eutanazirana u utorak, na 16. godišnjicu ubojstava.

Belgijski zakon, naime, dopušta ljudima da se odluče na eutanaziju ako se smatra da pate od nepodnošljive fizičke, ali i psihičke boli koja se ne može izliječiti, a osoba mora biti svjesna svoje odluke i biti u stanju izraziti svoju želju na obrazložen i dosljedan način.

image

Genevieve Lhermitte

Olivier Papegnies-bert Van Den B/Afp/Profimedia/Olivier Papegnies-bert Van Den B/afp/profimedia

- Gospođa Lhermitte slijedila je tu specifičnu proceduru koja je zahtijevala i prikupljanje različitih liječničkih mišljenja - izjavio je njezin odvjetnik.

- Genevieve je očito odlučila umrijeti baš 28. veljače u znak poštovanja prema svojoj djeci, bila je to simbolična gesta. Možda je to za nju bilo i dovršavanje onoga što je započela 2007. godine. Nemojmo zaboraviti da je ona zapravo htjela okončati i vlastiti život kad je ubila djecu - rekla je psihologinja Emilie Maroit za kanal RTL-TVI.

Nakon što je počinila monstruozan zločin, ubojičini odvjetnici tvrdili su kako je njihova klijentica "mentalno poremećena i da je ne bi trebalo slati u zatvor". Iako je redovito posjećivala i psihijatra, porota ju je proglasila krivom za ubojstvo s predumišljajem i osudila na doživotni zatvor.

Godine 2010. Lhermitte je podnijela građansku tužbu protiv psihijatra koji ju je liječio tražeći tri milijuna eura odštete. Tvrdila je, naime, da njegova "neaktivnost" nije uspjela spriječiti ubojstva koja je počinila, ali nakon deset bezuspješnih godina ipak je odustala od pravne bitke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:58