BLOK 17

NOŽEVI, VILICE I ŠKARE PRONAĐENI U KAMINU U AUSCHWITZU TIJEKOM OBNOVE ZGRADE 'Predmeti su pažljivo sačuvani, dokumentirani i predani dalje'

Ilustracija
 Vintage_Space / Alamy / Alamy / Profimedia

Noževi, vilice, škare, komadi kože, postolarski alati i dijelovi cipela otkriveni su u dimnjaku kamina tijekom obnove zgrade u Bloku 17 u zloglasnom logoru smrti Auschwitzu.

"Predmeti su pažljivo sačuvani, dokumentirani i predani dalje", rekao je Austrijski nacionalni fond za žrtve nacionalsocijalizma u svojoj izjavi u petak. "Stoga je još jedan komadić slagalice u izgradnji povijesti pronađen."

Predmeti su pronađeni u Bloku 17 glavnog logora u kompleksu Auschwitz-Birkenau, gdje su zatvarane žrtve koje je progonila nacistička Njemačka tijekom Drugog svjetskog rata.

Danas zgrade u Bloku 17 služe kao izložbeni prostor za posjetitelje, što sponzorira Austrijski fond, dok se trenutno odvijaju restauracijski radovi. Objekti će eventualno biti izloženi ovdje.

Konzultant Nacionalnog fonda, Johannes Hofmeister, rekao je da vjerojatno nije slučajnost što je dimovod kamina korišten kao mjesto za skrivanje jer su u toj zgradi bili smješteni zatvorenici s posebnim zanatskim vještinama među kojima i dimnjačari.

Prema svjedočanstvima preživjelih, u podrumu je bila nekolicina radionica, rečeno je iz fonda.

Moguće je da su predmeti skupljeni, na primjer, za proizvodnju i popravak odjeće ili kao priprema za bijeg.

Više od 1,1 milijun muškaraca, žena i djece, uglavnom Židova, pobila je nacistička Njemačka u tom logoru smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:32