SAŠA MEDAKOVIĆ

‘Nuklearka Krško apsolutno je sigurna, jedna od najboljih u svijetu po svim objektivnim parametrima‘

Naveo je da u elektrani imaju jod i objasnio kada se treba uzeti

Saša Medakovć

 Tomislav Kristo/Cropix

Saša Medaković, član Uprave nuklearne elektrane Krško, dao je izjavu za N1 te istaknuo da, bez obzira na invaziju, sva izvješća o stanju radioaktivnosti pokazuju da nema zabrinutosti.

- Imamo dnevne podatke o tome što se događa i u ukrajinskim nuklearnim elektranama. U ovom trenutku od 15 reaktora koji su u pogonu u Ukrajini radi njih osam, a sedam je obustavljeno. Na lokaciji Zaporižje dva bloka rade punom snagom, a četiri su zaustavljena. Prema našim informacijama, nema oštećenja sigurnosnih sustava, sustavi rade normalno - poručio je Medaković.

Naveo je da u elektrani imaju jod i objasnio kada se treba uzeti.

- Tableta joda bi se trebala uzeti neposredno prije izlaganja radioaktivnom oblaku, sat do dva prije kad bi znali da je ispuštanje nastupilo ili najkasnije nekoliko sati nakon izlaganju radioaktivnom oblaku, prije nego je štitnjača zasićena radioaktivnim jodom - kaže Medaković.

Govoreći o sigurnosti nuklearke, Medaković je istaknuo da je 'nuklearna elektrana Krško jedna od najboljih elektrana u tom sustavu komercijalnih elektrana, te jedna od najboljih u svijetu po svim objektivnim parametrima'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09