STRUJA ZA UKRAJINU

Nuklearka Zaporižje ponovno spojena na elektromrežu i povećava snagu: ‘Radnici elektrane pravi su junaci‘

Energoatom je priopćio da je jedan od reaktora koji je dan ranije ugašen, ponovno priključen na električnu mrežu

(FILES) In this file photo taken on April 27, 2022 shows a general view of the Zaporizhzhia nuclear power plant, situated in the Russian-controlled area of Enerhodar, seen from Nikopol. Russian occupation authorities at Ukraine‘s Zaporizhzhia nuclear power plant said on August 7, 2022, a strike by Ukrainian forces damaged administrative buildings inside the complex. Zaporizhzhia -- Europe‘s largest atomic power complex that was occupied by Russia early in its offensive -- has in recent days been the scene of military strikes that have damaged several structures, forcing the shutdown of a reactor.,Image: 712556003, License: Rights-managed, Restrictions:, Model Release: no, Credit line: Ed JONES/AFP/Profimedia

 Ed Jones/Afp/Profimedia/Ed Jones/Afp/Profimedia

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižje, najveća u Europi, pod ruskom okupacijom i na udaru granatiranja, u petak je ponovno spojena na električnu mrežu nakon što je dan ranije bila isključena, priopćio je ukrajinski operater Energoatom.

"Jedan od reaktora elektrane Zaporižja koji je dan ranije bio ugašen, ponovno je danas (petak) priključen na električnu mrežu", objavio je Energoatom na Telegramu, istaknuvši da sigurnosni sustavi normalno rade.

Uključeni reaktor "proizvodi električnu energiju za potrebe Ukrajine", dodaje operater. "Povećanje njegove snage je u tijeku".

"Radnici elektrane Zaporižja pravi su junaci" koji paze na "nuklearnu sigurnost Ukrajine i cijele Europe", naglasio je Energoatom.

Ukrajina je u četvrtak priopćila da je elektrana ZaporižjE, smještena u istoimenoj oblasti na jugu zemlje, "potpuno isključena" iz mreže "prvi put u svojoj povijesti", nakon oštećenja dalekovoda.

Nuklearka koja ima šest reaktora snage 1000 megavata svaki, u ožujku je pala u ruke ruske vojske.

Moskva i Kijev se već tjednima međusobno optužuju za granatiranje područja oko elektrane, zbog čega se strahovalo od nuklearne katastrofe.

UN je pozvao da se oko elektrane uspostavi demilitarizirana zona kako bi se zajamčila sigurnost i omogućio dolazak međunarodne inspekcijske misije.

Dolazak nadzorne misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) očekuje se "idući tjedan", rekla je u četvrtak navečer savjetnica u ministarstvu energetike Lana Zerkal, a prenose glasila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:56