POČETAK DIJALOGA

Nuklearni inspektori u UN-a stigli u Iran: Došli riješiti 'sumnjiva pitanja' oko iranskog nuklearnog programa

Misija UN-ovih inspektora trebala bi trajati tri dana, a šef delegacije je pozvao tu arapsku zemlju da sudjeluje u dijalogu s međunarodnom zajednicom
 AFP

TEHERAN - Nuklearni inspektori Ujedinjenih naroda, predvođeni Belgijancem Hermanom Nackaertzom, stigli su nedjelju u Teheran s ciljem rješavanja 'sumnjivih pitanja' koja Agencija UN-a za nuklearnu energiju (IAEA) ima prema iranskom nuklearnom programu, javlja AFP.

Misija UN-ovih inspektora trebala bi trajati tri dana, a prije samog dolaska u Iran Nackaertz je pozvao tu arapsku zemlju da sudjeluje u dijalogu s međunarodnom zajednicom.

- Nestrpljivi smo da započenemo dijalog, dijalog koji je trebao biti pokrenut puno ranije - apelirao je Nackaertz dodajući kako se nada da će iranske vlasti otvoreno razgovarati s inspekcijom i o 'mogućoj vojnoj dimenziji' svog nuklearnog programa.

Podsjetimo, Iran se već duže vrijeme nalazi kao 'trn u oku' međunarodne zajednice zbog svojeg nuklearnog programa za kojeg tvrdi da je pokrenut isključivo u 'miroljubive svrhe'. Međutim, brojne države sumnjaju u istinitost Irana te smatraju kako iranska vojska obogaćuje uran za stvaranje nuklearnog naoružanja.

Prema javljanju iranske službene agencije IRNA-e, inspektori bi trebali posjetiti Fardo, na jugozapadu zemlje, gdje se nalazi druga tvornica za obogaćivanje urana u Iranu. U delegaciji inspektora, nagađa se, trebala bi biti i direktorica agencije za pravne poslove, Amerikanka Peri Lynne Johnson.

Iranski je ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi priopćio kako je 'optimističan' oko dolaska delegacije IAEA-e.

Odnosi Irana i međunarodne zajednice u posljednjih su nekoliko mjeseci prepuni tenzija čiji je vrhunac dosegnut ovoga mjeseca kada je Europska unija nametnula Iranu ekonomske sankcije u obliku zabrane uvoza iranske nafte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. lipanj 2024 07:00