IZREŠETAN ZNANSTVENIK

Nuklearni mag: Iranski Oppenheimer vozio se u autu, tjelohranitelji ga nisu uspjeli spasiti

Vrhovni vođa ajatolah Hamnei zaprijetio je da će se Iran osvetiti za napad na znanstvenika kada za to dođe pravi trenutak
 -/IRIB NEWS AGENCY/AFP

Iranski vrhovni vođa ajatolah Hamnei pozvao je jučer na kažnjavanje odgovornih za ubojstvo iranskog znanstvenika Mohsena Fakrizadeha. Fakrizadeh je preminuo u petak od posljedica pucnjave na automobil u kojem se vozio u gradu Absardu, 70 kilometara od Teherana.

Zapadne tajne službe vjeruju da je on bio arhitekt iranskog nuklearnog programa. Iran je glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa i Vijeće sigurnosti izvijestio da postoje "ozbiljne indicije" da je Izrael odgovoran za atentat, upozoravajući da zadržavaju pravo na samoobranu. Ubojstvo iranskog znanstvenika produbljuje napetosti na Bliskom istoku i moglo bi izazvati sukobe Irana i Izraela u posljednjim tjednima predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Mučeništvo

Ajatolah Ali Hamnei je u poruci nazvao Fakrizadeha uglednim nuklearnim i vojnim znanstvenikom. Prioritet Irana nakon ubojstva je "konačno kažnjavanje počinitelja i onih koji su to naredili", poručio je ajatolah.

Predsjednik Hasan Rohani za ubojstvo znanstvenika optužio je Izrael. Iran će sigurno odgovoriti na mučeništvo našeg znanstvenika "u odgovarajućem trenutku", poručio je Rohani sa sjednice vlade koju je prenosila televizija. Po toj formulaciji vidi se da Rohani želi izbjeći ono što mnogi očekuju, daljnju eskalaciju odnosa Irana i Izraela, moguće i iranski napad na Izrael, što bi najviše odgovaralo Izraelu jer bi dovelo u pitanje očekivano poboljšanje odnosa SAD-a i Irana nakon što Joe Biden početkom 2021. preuzme funkciju američkog predsjednika.

image
Hasan Rohani
-/Iranian Presidency/AFP

John Brennan, bivši šef CIA-e, nazvao je atentat "kaznenim djelom" koje bi moglo potaknuti odmazdu, poručujući iranskim liderima da bi im bilo pametno pričekati smjenu vlasti u Washingtonu i povratak odgovorne američke vanjske politike, i oduprijeti se potrebi da reagiraju protiv krivaca za napad. Iranski predsjednik Hasan Rohani optužio je Izrael, rekavši da su krvlju iranskog sina još jednom umrljane ruke cionističkih plaćenika.

Poručio je da ubojstvo Fakrizadeha neće usporiti iranska postignuća. Izrael i SAD nisu komentirali ubojstvo iranskog znanstvenika. Najmanje četvero iranskih znanstvenika ubijeno je između 2010. i 2012., a Teheran optužuje da su ubijeni da bi se sabotiralo nuklearni program njihove države. Iran je pod američkim sankcijama pod optužbom da razvija nuklearno oružje, što je Teheran demantirao, tvrdeći da ih zanima samo civilno korištenje nuklearne energije.

Trumpova administracija povukla je američki potpis na sporazum s Iranom, i očekivalo se da će nova administracija Joea Bidena promijeniti politiku. Neki optužuju Izrael da koristi posljednje tjedne Trumpove administracije da isprovocira Iran kako bi isključio svaku šansu za uređenje odnosa između Teherana i nove administracije Joea Bidena. Iranski veleposlanik pred UN-om Majid Takht Ravanchi, kako prenosi Reuters, napisao je u pismu glavnom tajniku UN-a da Iran zadržava pravo da poduzme sve nužne mjere da zaštiti svoj narod i osigura njegove interese.

Poslao je upozorenje protiv bilo kakvih avanturističkih mjera SAD-a i Izraela protiv njegove zemlje, "posebno za vrijeme preostalog mandata tekuće administracije SAD-a". Iranski ministar vanjskih poslova Muhamed Zarif pozvao je europske lidere da se distanciraju od tog napada, koji je nazvao državnim terorizmom iza kojeg stoji Izrael.

image
Atta Kenare/AFP

Benjamin Netanyahu je 2018., kad je optužio Iran da i dalje nastoji razviti atomsku bombu, istaknuo ime znanstvenika Mohsena Fakrizadeha. Zapamtite to ime, poručio je izraelski premijer. Zapadne i izraelske tajne službe smatrale su ubijenog Mohsena Fakrizadeha liderom iranskog nuklearnog programa, a New York Times ga je 2015. usporedio s Robertom Oppenheimerom, američkim fizičarem koji je tijekom Drugog svjetskog rata vodio američki program razvoja atomske bombe.

Sporazum

Iran i šest zapadnih sila postigli su sporazum 2015. kojim je Iran pristao ograničiti svoju proizvodnju obogaćenog urana u zamjenu za postupno ukidanje ekonomskih sankcija, no Trump je 2018. bez suglasnosti svojih europskih partnera povukao američki pristanak. Izrael optužuje da Iran razvija u tajnosti atomsku bombu, što Iran negira. Uoči predsjedničkih izbora u SAD.u, Izrael je uz posredovanje SAD uspostavio odnose s više arapskih zemalja s kojima dijeli neprijateljski stav prema Iranu, a prošlog tjedna je otputovao u saudijsku kraljevinu i tamo se sreo s princom prijestolonasljednikom Muhamedom bin Salmanom.

Izrael je jedna od 9 zemalja koje imaju atomsku bombu. Biden je najavio da je spreman vratiti se nuklearnom sporazumu s Iranom i povući dio ekonomskih sankcija ako Iran pristane surađivati, a Izrael i Saudijska Arabija žele da SAD zadrži najsnažnije sankcije protiv Irana, prenosi britanski Guardian.

Iransko ministarstvo obrane objavilo je da je Fakrizadeh zadobio teške ozljede u sukobu napadača i njegovih tjelohranitelja. Preminuo je u bolnici. Agencija Fars je objavila da su "tri do četiri terorista ubijena", prenosi BBC. Početkom godine general Kasim Sulejmani, zapovjednik Iranske revolucionarne garde, ubijen je u američkom raketnom napadu na zračnu luku u Bagdadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:17