UZNEMIRUJUĆI ZAKLJUČAK

Nuklearni testovi u Alžiru Francuzima su se vratili kao bumerang: ‘Došli smo do šokantnog otkrića‘

Radioaktivna kontaminacija dolazi 60 godina nakon nuklearnih eksplozija koje je Francuska provodila u Sahari
Lyon, 6, veljače 2021. Nebo prekriveno narančastom prašinom.
 Nicolas Liponne

Početkom veljače gusti oblak pustinjske prašine iz Sahare prekrivao je južni dio Europe, mijenjajući boju neba i pokrivajući površinu narančastom prašinom. Iako je to već uobičajena pojava, ovaj je događaj bio je pomalo nenormalan zbog količine prašine. Događaj je bio neobičan jer je prašina sa sobom nosila abnormalne razine zračenja.

Prema francuskoj nevladinoj organizaciji Acro (Udruga za kontrolu radioaktivnosti na Zapadu) koja nadzire razinu radijacije prašina je nosila radioaktivne čestice. Acro je zaključio da one potječu iz nuklearnih istraživanja koje je Francuska provela u alžirskoj pustinji početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Prema izvješću organizacije, efekt ''bumeranga'' vratio je cezij-137, proizvod nuklearne fisije koji se stvara nakon nuklearnih eksplozija.

Acro je rekao da je radio testove na saharskoj prašini koje je prikupio nedavno na području Jure, u blizini francuske granice sa Švicarskom. Acro je procijenio da je palo oko 80.000 Bekerela (bq) po km2 cezija-139. No, pozitivna vijest je da pustinjska prašina nije bila opasna za ljude. Ironično je što prašina predstavlja ''duhove'' francuskih nuklearnih pokusa.

''Ova radioaktivna kontaminacija, koja dolazi izdaleka, 60 godina nakon nuklearnih eksplozija, podsjeća nas na višegodišnju radioaktivnu kontaminaciju u Sahari za koju je odgovorna Francuska'', napisala je organizacija u svojem priopćenju.

Dana 13. veljače 1960. Francuska je provela svoje prvo nuklearno ispitivanje u Sahari u središnjoj regiji Alžira Reggane kodnog imena ''Gergboise blue'' (Plavi pustinjski štakor). Od tog prvog ispitivanja do posljednjeg 1996., Francuska je izvela više od 200 nuklearnih eksplozija većinom u Francuskoj Polineziji. No, prvih 17 odvijalo se u alžirskoj pustinji.

Zapadna Europa trenutno je usred još jedne saharske oblaka prašine, a ove sezone bilo ih je najmanje tri jer su one uobičajene za ovo doba godine. Novi oblak prašine napreduje diljem Sredozemlja te će doseći zemlje poput Španjolske, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke. Stoga će se sljedećih dana narančasti krajolici poput onih zabilježenih početkom veljače možda ponovno pojaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:51