DEBLOKADA PREGOVORA

Nuklearni ugovor: Sjedinjene Države upozoravaju da je ‘na Teheranu da povuče potez‘

"Lopta je u polju Teherana koji treba donijeti odluke koje mu se čine teške", rekao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price

Ned Price

 Manuel Balce Ceneta/POOL/AFP

Sjedinjene Države su u utorak upozorile da je na Iranu odgovornost za deblokadu pregovora kako bi se spasio ugovor o iranskom nuklearnom programu, koji i dalje zapinju na "teškim" pitanjima.

"Lopta je u polju Teherana koji treba donijeti odluke koje mu se čine teške", rekao je glasnogovornik američke diplomacije Ned Price, prekidajući, drugi dan zaredom, sa stanovitim optimizmom koji se nazirao početkom ožujka.

"Postoji niz teških tema koje još pokušavamo riješiti", dodao je.

"Dogovor ovog tipa nije ni brzo očekivan ni siguran i zato smo dobar dio godine bili spremni na sve pretpostavke, na sve scenarije", pa i na neuspjeh pregovora i na propast ugovora koji treba spriječiti Iran da proizvede atomsko oružje, istaknuo je glasnogovornik.

"Dugo smo razgovarali o alternativama s našim partnerima u regiji", na Bliskom istoku i "s našim europskim saveznicima", "za koje smo se puno pripremali", istaknuo je, ne otkrivši kako bi izgledao taj plan B.

Samo je ponovio da će se ispuniti obećanje američkog predsjednika Joea Bidena da će spriječiti Iran u proizvodnji nuklearnog oružja, uz pristanak Teherana ili bez njega.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 09:38