NOVA PRIJETNJA

NY Times: Al-Qa'ida želi SAD napasti kemijskim oružjem, intenzivno radi na ricinskoj bombi

Prilikom inhalacije ricin je otrovan i u vrlo malim količinama, a potencijalne mete su prometna sjecišta i trgovački centri
 ThnikStock

NEW YORK - Pripadnici jemenske Al-Qa'ide žele ricinskom bombom napasti Sjedinjene Američke Države, piše u petak New York Times .

Pozivajući se na tajna izvješća obavještajnih službi, NYT navodi kako se jemenska podružnica Al-Qa'ide priprema za kemijski napad na veće američke gradove . Navodno radi na proizvodnji većih količina sjemena ricinusa koji je glavni sastojak otrova ricina.

Ako je vjerovati tajnim dokumentima, teroristi će paket s otrovom omotati manjom količinom eksploziva te ga detonirati na većim prometnim sjecištima, poput kolodvora ili zračnih luka, ili na vrlo posjećenim mjestima, kao shopping centri ili postaje podzemne željeznice.

Prilikom inhalacije ricin je otrovan i u vrlo malim količinama.

Iako ima razloga za zabrinutost, za paniku nema jer obavještajne službe nemaju informacije koji bi potvrdile da se radi o neposrednoj prijetnji.

NYT piše kako su se islamisti susreli s velikim problemom u svom planu, a to je prebacivanje proizvodnje, ljudi i robe, iz tajnog mjesta u pokrajini Šabvi na jug Jemena.

Politička situacija u Jemenu nije bajna, a u posljednjem sukobu vojske i pripadnika Al-Qa'ide ubijene su četiri osobe osumnjičene da su članovi terorističke ćelije. SAD su zabrinute što jemensko političko stanje omogućuje teroristima djelovanje i širenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 12:18