ISPOVIJEST KANCELARA

O čemu sam razgovarao s Putinom: ‘Znate, on živi u nekom svom svijetu. Vjeruje da dobiva rat‘

Austrijski kancelar Karl Nehammer je postao prvi zapadnjački lider koji se susreo s Putinom od početka rata u Ukrajini

Vladimir Putin i Karl Nehammer

 Mikhail KLIMENTYEV, Stefanie LOOS/various sources/AFP

Vladimir Putin vjeruje da dobiva rat u Ukrajini, kazao je austrijski kancelar Karl Nehammer u intervjuu za emisiju Meet the Press na američkoj televizijskoj kući NBC.

Podsjetimo, Nehammer je u ponedjeljak postao prvi zapadnjački lider koji se susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od početka rata u veljači. S njime se susreo u Moskvi te mu u lice rekao, kaže, kako smatra da "on gubi rat u moralnom smislu i da svi oni koji su odgovorni za ratne zločine trebaju biti izvedeni pred lice pravde".

U najnovijem intervjuu Nehammer je kazao kako vjeruje da Putin živi u svom vlastitom svijetu.

"Mislim da je on sada u svojoj vlastitoj ratnoj logici, znate? On misli da je rat nužan u smislu sigurnosnog jamstva za Rusku Federaciju. On ne vjeruje međunarodnoj zajednici. On krivi Ukrajince za genocid u regiji Donbas. Dakle, iako je on sada u svom svijetu, mislim da zna što se trenutno događa u Ukrajini. No, mislim da on vjeruje da dobiva rat", kazao je.

Nehammera su pitali i kako je Putin reagirao na optužbe za ratne zločine.

"S jedne strane mi je rekao da će surađivati s međunarodnom istragom, a s druge strane je kazao da ne vjeruje zapadnom svijetu. Tako da će to biti problem u budućnosti. Mislim da je međunarodno povjerenje u Ujedinjene narode, u međunarodnu istragu, nužno. Tako da smo imali tešku diskusiju. No, pokušao sam ga uvjeriti, primjerice, da nam je bivši jugoslavenski rat pokazao da je međunarodna istraga korisna za procesuiranje ratnih zločinaca", kazao je austrijski kancelar.

Za Meet the Press je pojasnio kako ni Putin ni on nisu željeli nikakva rukovanja ni fotografiranja. Sjedili su za dugim stolom i to je bilo to, rekao je. Razlog je bio dvojak. Kao prvo, nisu to željeli, a kao drugo nema rukovanja ako u Kremlju ne napravite PCR test.

Pojasnio je kako je prvo išao u Ukrajinu, gdje se susreo s ukrajinskim dužnosnicima. Posjetio je i Buču i vidio ratne zločine. Pravoslavni mu je svećenik ispričao, kazao je, da su Rusi ubijali civile. Nakon toga je išao u Moskvu, pojasnio je, no to nije bio prijateljski sastanak, nego težak i iskren razgovor. Rekao je Putinu što je vidio i naglasio potrebu za humanitarnim koridorima, da civili primjerice trebaju vodu i da treba zbrinuti ranjene.

Iz Moskve je otišao pesimističan, kaže. Razlog za to je to što se sprema bitka u Donbasu i to što ćemo vidjeti velike gubitke u ljudskim životima. S druge strane, nada se da ipak postoji šansa za postizanje mira, koliko god bila mala.

Otkrio je da mu je Putin rekao da su sankcije teške za Rusiju. No, isto tako, Putin smatra da je rat, kojeg on zove operacija, nužan, pojasnio je kancelar.

Što se tiče budućnosti, kancelar je istaknuo kako smatra da je bitno konfrontirati Putina. Na kraju razgovora mu je Putin, otkrio je, na njemačkom rekao kako je "bolje da rat završi ranije nego kasnije".

Što se pak tiče primanja Ukrajine u EU, kancelar smatra da je prvo nužno obnoviti i iznova izgraditi Ukrajinu, te da se tek tada može pričati o ostalim stvarima. Uz to je rekao kako se u Austriji trenutno nalazi 58 tisuća ukrajinskih izbjeglica.

Inače, nakon njihova sastanka dio je medija izvijestio da ukrajinske vlasti nisu blagonaklono dočekale kancelarov odlazak u Moskvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:53