RASKOL U ZEMLJI

O potezu indijskog premijera bruje svjetski mediji: ‘Ovakvo ponašanje je bez presedana!‘

Golemi hram sagrađen je na mjestu džamije koju su 1992. godine razorili radikalni hinduisti. Muslimani strahuju od novih napada

Indijski premijer Narendra Modi sudjeluje u ritualu posvećenja Ramina kipa

 -/Afp

Narendra Modi izazvao je velik odjek sudjelujući u otvaranju novog hinduističkog hrama posvećenog bogu Rami u indijskom gradu Ayodhya. Indijski premijer bio je dio ceremonije poznate pod imenom Prana Pratishtha, što na sanskrtu znači "uspostavljanje životne sile", a riječ je o ritualu kojim se Raminu kipu udahnjivao život na svečanom otvaranju golemog hrama.

image

Golemi hram stajao je nekoliko stotina milijuna dolara

-/Afp

Ayodhya je grad na sjeveru zemlje za koji se vjeruje da je Ramino rodno mjesto, a on je jedan od najomiljenijih među vojskom hinduističkih božanstava, posebno na sjeveru. Bio je to trenutak koji se u Indiji uz fanfare oglašavao proteklih nekoliko tjedana. Premijer je s građanima podijelio da posti, pijući samo kokosovo mlijeko i jedući voće, te da spava na podu kako bi se pročistio prije rituala. Za mnoge je to ponašanje bez presedana premijera jedne sekularne zemlje. Pitaju se je li to u redu i što to govori o poštivanju Ustava koji Indiju određuje kao sekularno društvo.

Da problem bude još veći, hram je sagrađen na mjestu nekadašnje džamije. Muslimanska bogomolja datirala je iz 16. stoljeća. Na tom je mjestu stajala gotovo 500 godina, sve do 1992. kada su je razorili hinduistički radikali uz objašnjenje da je podignuta na mjestu nekadašnjeg hinduističkog hrama. U nemirima koje je to izazvalo diljem Indije poginulo je najmanje 2000 ljudi.

Poznavatelji Indije kažu da je hram jako važan religioznim hinduistima. Ayodhya je jedno od najpopularnijih mjesta za hinduističke hodočasnike. Prema hinduističkom učenju, Rama je rođen kao princ, a život je posvetio pobjedi zla. Utjelovljenje je hinduističkog boga Višnua, svega što je dobro, kakav bi trebao biti idealan čovjek. Modi je često u svojim prijašnjim govorima Ramu opisivao kao ideal i uzor. Za mnoge Indijce Modijev čin nije kontroverzan, nego odražava stav prosječnog hinduističkog vjernika. Prema njihovu mišljenju, Ramu je trebalo vratiti u njegov dom. Vjeruje se, naime, da je rođen u Ayodhyji i da je tamo odrastao. Kip koji je bio u središtu vjerskog rituala predstavljao je dječaka, simbolizirajući Raminu mladost provedenu na tom mjestu.

image

Prizori s ulice tijekom svečanosti u gradu Ayodhya

Money Sharma/Afp
image

Indijski vjernici prate svečano otvaranje Ramina hrama

Money Sharma/Afp
image

Indijska vjernica prati veliku svečanost

Money Sharma/Afp

Šefica indijskog dopisništva Deutsche Wellea Amrita Cheema opisala je za tu medijsku kuću "uzbuđenje i vjerski zanos brojnih Indijaca" koji vladaju zemljom proteklih tjedana. Otvaranje Ramina hrama smatra se povijesnim događajem. A to bi i mogao biti. Povijesna prekretnica u razvoju Indije.

Prema mišljenju opozicije, riječ je o ozbiljnom potkopavanju Ustavom propisane sekularnosti Indije koja bi potencijalno mogla preobraziti lice najnapučenije zemlje svijeta. "To ne znači da se neki pripadnici opozicije iz indijskog Kongresa ne smatraju vjernicima, nego da smatraju da u sekularnoj Indiji premijeru nije mjesto na takvim događajima", objasnila je Amrita Cheema.

Muslimanskoj manjini svečano otvaranje hrama nož je u ranu. Tisuće su ih poginule nakon rušenja džamije. Osim uličnih nereda, počela je i sudska bitka. Međutim, Vrhovni sud presudio je da se na tome mjestu može sagraditi hinduistički hram, iako je u odluci naveo da je uništenje džamije bilo protuzakonito. Neki od njih za strane su medije rekli da ne izlaze van noću ili da su se na neko vrijeme sklonili jer strahuju od napada i incidenata.

Narendra Modi je još 2014. godine u svoj izborni program unio obećanje o gradnji Ramina hrama. Stajao je nekoliko stotina milijuna dolara, a vlada je rekla da su ga najvećim dijelom platili iz privatnih donacija. Očekuje se da bi Modijeva vlada, kojoj se smiješi treći mandat, mogla pokrenuti gradnju novih spornih hramova, ali i da bi mogla osnovati nacionalni registar građana te donijeti zakon kojim muslimanskoj zajednici otežava dokazivanje da su građani Indije.

image

Indijski sveti čovjek proslavlja s Raminom slikom na zastavi

Money Sharma/Afp

"Budući da se nalazimo u prijelaznom razdoblju, od stare škole sekularne politike prema politici većine, puno ljudi i dalje simpatizira stare običaje. Jako ih potresa ova politička polarizacija. Smatraju da trenutačni režim radi nešto što u fundamentalnom smislu remeti poredak", komentirao je jedan indijski analitičar. Strahuje se od nestanka indijske demokracije i novih problema i podjela između muslimana i hinduista koji čine 85 posto stanovništva zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:12