TKO RATUJE U UKRAJINI

O tome od početka invazije bruji cijela Rusija, Putin odgovorio gnjevnim majkama ročnika: ‘Znam da ste zabrinute, ali...‘

Ruski predsjednik pokušao je stati na kraj informacijama koje kolaju od početka invazije prema kojima su na ratište poslani i ročnici

Vladimir Putin

 Aleksey Nikolskyi/Sputnik/Sputnik via AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je svoju čestitku povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, a u kojoj se ponajviše dotaknuo svoje "specijalne vojne operacije", kako on naziva invaziju na Ukrajinu, a koja je i u Rusiji, unatoč silovitim naporima njegova režima da zatomi svaki glas kritike, u dijelu društva postala u najmanju ruku kontroverzna, o čemu svjedoče i snimke gnjevnih majki vojnika poslanih na bojište.

Putin u svojoj čestitci inzistira da ruski ročnici ne sudjeluju niti će sudjelovati u ukrajinskom ratu, a tvrdi i da neće biti dodatnog poziva rezervista, čime nastoji opovrgnuti informacije koje od početka invazije kolaju, a prema kojima je uistinu velik broj trupa na fronti zapravo sastavljen od ročnika. Istovremeno, stižu i informacije o mogućem angažmanu rezervista iz svih dijelova Rusije, što bi sugeriralo da invazija ne ide u skladu s planovima.

- Htio bih se obratiti majkama, suprugama, sestrama i djevojkama naših vojnika i časnika koji su sada u borbi, brane Rusiju u specijalnoj vojnoj operaciji. Shvaćam da se brinete za svoje najmilije. Možete biti ponosni na njih kao što se i cijela država ponosi i brine za njih, zajedno s vama. Htio bih istaknuti da u borbenim djelovanjima na sudjeluju i neće sudjelovati vojnici koji služe vojni rok. I neće biti dodatnog pozivanja rezervista iz rezervnog sastava, rekao je Putin.

- Postavljene zadatke obavljaju samo profesionalni vojnici. Uvjeren sam da će oni pouzdano osigurati sigurnost i mir za narod Rusije, dodao je zahvaljujući i ženama koje također služe u ruskim oružanim snagama.

- Posebne riječi poštovanja za žene koje ispunjavaju svoju dužnost, služe u redovima Oružanih snaga Rusije. Hvala vam na vjernosti domovini, naveo je Putin koji je na kraju svoje čestitke citirao riječi, koje je navodno svojedobno napisala Katarina II: - Branit ću svoju domovinu jezikom, perom i mačem sve dok je života u meni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:17