PREOKRET U AMERIČKOJ POLITICI PREMA SIRIJI

Obama: Asad koristi sarin, zato oporbi šaljemo oružje

US President Barack Obama speaks on the Boston Marathon bombings on April 16, 2013 in the Brady Briefing Room of the White House in Washingoton, DC. Obama on Tuesday branded the Boston bombings a "cowardly" act of terror, but said it was still unclear if a foreign or domestic group or individual was behind the attacks. "This was a heinous and cowardly act," Obama said at the White House. "Any time bombs are used to target innocent civilians, it is an an act of terror." AFP PHOTO/Mandel NGAN
 AFP

SAD će započeti opskrbljivati sirijsku oporbu naoružanjem nakon što je nepobitno utvrđeno da je režim Bašara al-Asada prešao već puno puta spominjanu “crvenu crtu” i počeo koristiti bojne otrove protiv svojih neprijatelja u sirijskom konfliktu, poručeno je prekjučer iz Bijele kuće.

Američki predsjednik Barack Obama tu je odluku, koju je sirijska oporba tražila mjesecima, donio nakon što je njegova administracija utvrdila da su Asadove snage sarinom usmrtile između 100 i 150 ljudi. Prijelomna odluka tako je donesena, a vojni analitičar Igor Tabak za Jutarnji kaže kako je ona sigurno “važna novost za rat u Siriji”.

‘Neuvjerljivi dokazi’

- Pobunjeničke snage trenutačno na terenu stoje jako loše i prilično je sigurno kako je odluka dobrim dijelom posljedica i toga, jer treba zapamtiti da su i slične prijelomne odluke međunarodne zajednice oko Sirije nastajale kada bi pobunjenici gubili rat. Činjenica je kako obje strane u sukobu trenutačno imaju ozbiljne i moćne podržavatelje u međunarodnoj zajednici, a kraj sukoba se niti ne nazire. Ova odluka SAD-a sigurno neće pridonijeti smirivanju sukoba - smatra Tabak. Inače, povodom američke odluke oglasio se i Kremlj, pa je Jurij Ušakov, savjetnik ruskog predsjednika, rekao da su Moskvi iz Washingtona prezentirali “potpuno neuvjerljive” dokaze za Asadovu uporabu bojnih otrova.

Protuzračni udari

SAD nije precizirao o kakvoj vrsti vojne pomoći se radi, odnosno kakvo oružje će dati sirijskoj oporbi, a Tabak kaže da je to teško predvidjeti.

- Riječ je o tome da ono što pobunjenicima najviše treba, a to su protuzračni i protuoklopni sustavi, međunarodna zajednica najviše oklijeva dati. To su opasni tipovi naoružanja od kojih je teško braniti se i koji, kada jednom dođu na teren, mogu kasnije biti korišteni u terorističkim napadima raznih skupina u cijeloj regiji. Ako takvi sustavi dođu na bojišnicu i dospiju u krive ruke, to otvara Pandorinu kutiju i jačanje globalnih terorističkih snaga, znači ono protiv čega se svijet cijelo vrijeme bori - pojašnjava vojni analitičar i dodaje kako je nejasno kakvu strategiju u opskrbi oporbe oružjem Washington planira kako bi to izbjegao.

Iskustvo Afganistana

- To se jako teško može spriječiti. Dosad se pokazalo na nizu drugih primjera da u ovakvom tipu sukoba poput građanskog rata ovakvi nadzori ne rade. Također, pokazalo se da se ovakvi oružani sustavi, kada se jednom pojave na bojišnici, teško mogu izvući. Kada se u Afganistan krajem 80-ih pripustilo mudžahedinima protuzračno oružje, onda se isto idućih 20 godina pokušavalo vratiti natrag - kaže Tabak i dodaje kako uvijek postoji i opasnost da američko oružje dano oporbi završi u rukama libanonskog Hezbolaha koji ratuje na Asadovoj strani.

- Vidjeli smo sada u Al-Kusairu snimke zarobljenih skladišta pobunjeničkog oružja koje je palo u ruke Hezbolaha - podsjeća analitičar.

Tko je tko u sirijskoj oporbi

Nacionalna koalicija sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga

Formirana na konferenciji u Kataru u studenom 2012., na inicijativu zapada kao nova krovna organizacija koja bi trebala jače okupiti frakcije unutar oporbe i zamijeniti Sirijsko nacionalno vijeće, koje se pokazalo neučinkovitim i koje je pristalo postati dijelom nove koalicije. Zauzimaju se za građansku, demokratsku Siriju.

Sirijsko nacionalno vijeće

Većina članova su predstavnici raznih sunitskih organizacija, unutar njega dominiraju predstavnici Muslimanskog bratstva, a Vijeće nikad nije dobilo potporu manjinskih grupacija poput kršćana ili salavita, iako mu je čelnik kršćanin George Sabra, veteran protuasadovske oporbe (koji trenutačno vodi i Nacionalnu koaliciju).

Nacionalni odbor za koordinaciju

Formiran u rujnu 2011., sastavljen je od više lijevo orijentiranih stranaka, tri kurdske stranke, te nekoliko neovisnih aktivistva, a vodi ga sirijski oporbenjak Husein Abdul Azim. Za razliku od Nacionalnog vijeća koje želi svrgnuti Bašara al-Asada po svaku cijenu, Odbor traži prekid neprijateljstava i zagovara pregovore s režimom. Protiv su bilo kakve strane intervencije u Siriji.

Sirijska oslobodilačka vojska

Formirana krajem 2011. u Turskoj i sastavljena od dezertera iz vojnih snaga Bašara al-Asada. Tvrde da okupljaju oko 40.000 vojnika, ali realniji je podatak o njih oko 10.000. Osim dezertera, u međuvremenu su u njihove snage ušli i lokalni pobunjenici, al i pripadnici raznih islamističkih skupina. Zapovjedništvo u Turskoj nedavno je priznalo da nema nadzor nad svim snagama na terenu.

Front al-Nusre

Džihadistička organizacija koja se bori protiv režima Bašara al-Asada proglašena je najopasnijim i najdjelotvornijim protivnikom Damaska. Skupina koja zagovora poslijeratnu Siriju kao islamističku državu sa šerijatskim zakonima za nju se i bori.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:38