KLJUČNI SASTANAK

OBAMA DOPUTOVAO U PRVI PREDSJEDNIČKI POSJET IZRAELU Glavna tema nuklearni program Irana

 AFP

TEL AVIV/EFRAT - Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u srijedu u Tel Aviv u posjet Izraelu, prvi u svojstvu šefa Bijele kuće, tijekom kojega će posjetiti i palestinska područja i razgovarati s predstavnicima obiju strana.

Obamin trodnevni posjet, kojim će dominirati razgovori o iranskom nuklearnom pitanju, ne donosi novu mirovnu inicijativu.

Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je u zračnu luku Ben Gurion u Tel Avivu, javlja AFP i dodaje kako je svoje prvo putovanje u drugome mandatu Obama počeo dva dana nakon prisege nove vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Po dolasku u Jeruzalem Obamu očekuju razgovori s predsjednikom Shimonom Peresom, a zatim i s Netanyahuom te obilazak proturaketnog zaštitnog sustava Iron Dome (čelična kupola) koju financiraju Sjedinjene Države.

Želja je američkog predsjednika obnoviti ponešto narušene odnose i s Izraelcima i Palestincima i zato je njegove trodnevni posjet vrlo brižljivo organiziran, piše Reuters.

Za četvrtak je planiran Obamin posjet Ramalahu na Zapadnoj obali gdje će razgovarati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom, a u petak kratko obići i će baziliku rođenja Isusova u Betlehemu.

U želji da se izravno obrati izraelskoj javnosti, Obama će održati u četvrtak govor u međunarodnom kongresnom centru u Jeruzalemu pred stotinama mladih ljudi.

Američko izaslanstvo nastojat će privoljeti Izrealce i Palestince da se vrate mirovnim pregovorima koji su u zastoju. Drugi je zadatak uvjeriti Netanyahua da je SAD spreman spriječiti Iran u razvoju nuklearne bombe. Treća aktualna tema bit će razgovoriti o tome kako zaustaviti sirijski građanski rat, piše Reuters.

Agencija AFP u zasebnu tekstu piše kako utjecajan izraelski doseljenički lobi strahuje da bi Obamin posjet mogao potaknuti zamrzavanje gradnje stanova na okupiranoj Zapadnoj obali.

Prema izraelskim medijima, Netanayahu je zabranio da se tijekom Obamina osjeta u novinama objave pozivi na sudjelovanje u javnim natječajima za dodjelu posla gradnje stanova na Zapadnoj obali ili u istočnom Jeruzalemu koji je Izrael anektirao.

Netanyahu je poručio Izraelcima da to ne znači "zamrzavanje gradnje".

U ožujku 2010., najava gradnje novih stanova u četvrti koju je Izrael kolonizirao u istočnom Jeruzalemu upravo za posjeta američkog potpredsjednika Joea Bidena izazvala je veliku krizu između dviju zemalja.

U srijedu je pokrajinsko vijeće Gush Etzion svečano otvorilo novu četvrt kolona Karmei Tzour na jugu Betlehema koja će se zvati Karmei Yonatan (Jonatonovo trsje) u čast Jonathana Pollarda koji je u SAD-u 1987. osuđen na doživotni zatvor zbog špijunaže u korist Izraela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:05