SURADNJA

OBAMA I MERKEL PRKOSE TRUMPU Napisali zajednički članak u kojem se zalažu za sve ono čemu se novoizabrani predsjednik protivi

 Damir Šagolj / REUTERS

Njemački i američki radnici, potrošači i poljoprivrednici "bez ikakve sumnje" profitirat će od sporazuma o slobodnoj trgovini o kojem pregovaraju EU i SAD, izjavili su u srijedu američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Njihova izjava posve je suprotna stajalištima izabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je u kampanji napadao međunarodne trgovinske sporazume tvrdeći da oduzimaju radna mjesta SAD-u.

"Sporazum koji jača veze naših gospodarstava i donosi pravila u skladu s našim zajedničkim vrijednostima pomoći će nam da idućih desetljeća rastemo i ostanemo konkurentni na globalnoj razini", napisali su Obama i Merkel u zajedničkom članku za njemački časopis WirtschaftsWoche.

Prkoseći Trumpovoj protekcionističkoj retorici, dvoje čelnika kažu da su SAD i Njemačka jači ako bliskije surađuju i da je suradnja danas važnija nego ikad prije, jer se globalno gospodarstvo, ali i globalni izazovi puno brže razvijaju.

"Nema povratka na svijet prije globalizacije", rekli su čelnici SAD-a i Njemačke.

Dodali su da Nijemci i Amerikanci moraju iskoristiti priliku i oblikovati smjer globalizacije prema vlastitim idejama i vrijednostima.

"To dugujemo našim kompanijama i građanima, zapravo cijeloj međunarodnoj zajednici", ističu Obama i Merkel.

Uzimajući u obzir da se odluke jedne osjećaju u drugim zemljama, ključno je imati pravila poput onih u Transatlanskom trgovinskom i investicijskom partnerstvu (TTIP) o kojem pregovaraju SAD i EU", kažu.

Merkel je u Europi glavni zagovornik TTIP-a o kojem se pregovara više od tri godine. Bruxelles i Washington svjesni su da neće biti zaključen do kraja Obamina mandata kako je bilo planirano.

"Zagovaramo međunarodno pravo i norme koje će se poštivati diljem svijeta, kao preduvjet stabilnosti i prosperitetu", napisali su Obama i Merkel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 00:24