NAKON IZBORA

Obama: Ja sam kriv za poraz demokrata. Moram bolje raditi svoj posao

'Ostvarili smo napredak, ali je previše Amerikanaca to još nije osjetilo. Oni su nam to jučer rekli'
President Barack Obama waves as he turns to leave after a news conference in the East Room of the White House in Washington, Wednesday, Nov. 3, 2010. (AP Photo/Charles Dharapak)
 AP

"Preuzimam izravnu odgovornost" izjavio je američki predsjednik Barack Obama u srijedu nakon teškog poraza demokrata na kongresnim izborima održanima u utorak, pišu svjetski mediji.

"Tijekom protekle dvije godine mi smo ostvarili napredak, ali je očito da previše Amerikanaca još nije osjetilo taj napredak. Oni su nam to jučer rekli", rekao je Obama na presici održanoj u Bijeloj kući.

Američki predsjednik priznao je da se osjeća "loše i teško". "To mi govori da moram bolje raditi svoj posao", rekao je Obama.

"Ljudi su duboko nezadovoljni s tempom gospodarskog oporavka, žele brži povratak radnih mjesta, veće plaće i pružiti svojoj djeci mogućnosti u životu", rekao je.

Potvrdio je razgovore s kongresnikom Johnom Boehnerom, sljedećim vjerojatnim predsjednikom Predstavničkog doma, te čelnikom senatske manjine Mitchom McConnellom i čestitao im na pobjedama. Na najavljenom sastanku s čelnicima demokrata i republikanaca u Kongresu Obama će se posvetiti budućoj suradnji na raznim državnim područjima - sigurnost, obrazovanje, tehnologija, itd.

Obama je posebno istaknuo napore u smanjivanju državnog deficita jer će u protivnom SAD izgubiti konkurentnost u odnosu na ostala velika svjetska gospodartva.

Promjene koje je Barack Obama obećao kad je preuzeo državno kormilo nisu ostvarene, te su demokrati platili cijenu. Njegova gospodarska politika, posebno sanacija banaka i automobilske industrije na račun povećanja državnog deficita, te reforma zdravstva, bile su glavna meta kritika u republikanskoj kampanji i očito su pridonijele zaokretu američkih birača udesno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:59