RATIFICIRAN SPORAZUM

Obama može ići na Havaje, START je napokon prošao!

Nakon višemjesečnih politikantskih sukoba, Senat je konačno sa 71 glasom za ratificirao sporazum
 Reuters

BOSTON - Poslije višemjesečne republikanske blokade, američki je Senat u srijedu sa 71 glasom za i 26 protiv, dakle više od potrebne dvije trećine, ratificirao novi START, Sporazum u strateškom ograničenju nuklearnog naoružanja s Rusijom. Njegovo izglasavanje se smatra najvećim vanjskopolitičkim postignućem predsjednika Baracka Obame u posljednjim danima 111. Kongresa. Sjednicu je, zbog njezine važnosti, vodio potpredsjednik Joe Biden.

Na konferenciji za novinare sazvanoj odmah poslije glasovanja Obama je ocijenio da je riječ o “najznačajnijem sporazumu o kontroli naoružanja u više od dva desetljeća” i, parafrazirajući bivšeg predsjednika Ronalda Reagana (oca prvog START-a), dodao: - Učinit će nas sigurnijima i smanjiti naš i ruski nuklearni arsenal.

Sumnjičavi Rusi

- Moći ćemo vjerovati jedni drugima, ali i verificirati stanje jer sporazum omogućava i nastavak međusobnih inspekcija - istaknuo je Obama.

Pregovori o nastavku nuklearnog razoružavanja između Rusije i SAD, koje posjeduju između 90 i 95 posto ukupnog svjetskog arsenala, započeli su dolaskom Obame na vlast. Sumnjičave Ruse je morao uvjeriti da je vrijeme hladnog rata prošlo i da joj oni nisu aktualni neprijatelji, nego ih, dapače, želi za potencijalne saveznike u obuzdavanju Irana i Sjeverne Koreje, odnosno da planirani nuklearni štit u istočnoj Europi više nije usmjeren protiv njih. No, i poslije potpisivanja obojici predsjednika ostao je težak zadatak uvjeriti svoja zakonodavna tijela. Kada je verifikacija sporazuma u svibnju došla pred Senat, republikanci su blokirali čak i raspravu o njemu. Stvar se ipak pokrenula kad je Bijela kuća pristala na dvogodišnje produljenje smanjenja poreza koje je uveo George W. Bush. No, ta će odluka američki proračun u iduće dvije godine opteretiti s još 850 milijardi dolara deficita, ali je istodobno omogućila da se prije smjene u ovom mjesecu u Kongresu uradi više nego u prethodnima.

Kerryjeva deklaracija

Obama je, pak, u pismu senatorima obećao da neće odustati od štita i da će u modernizaciju američkog nuklearnog arsenala u idućih deset godina uložiti 85 milijardi dolara. Predsjednik vanjskopolitičkog odbora Senata John Kerry je, pak, u utorak navečer morao prihvatiti, istina neobvezujuću, deklaraciju da će SAD otvoriti s Rusijom i pregovore o smanjenju taktičkog nuklearnog naoružanja, kojeg Rusija ima više, a nije obuhvaćeno novim START-om.

Nada se ipak vraća?

Obama sada može mirno ići na Havaje proslaviti Božić. Na kraju godine - koju neće pamtiti po dobrom, i to ne samo zbog izbornog poraza demokrata - uspio je progurati dva zakona koja su njemu iznimno važna: omogućavanje homoseksualcima da otvoreno služe u vojsci te ratifikaciju Novog START-a. Onim prvim pokazao je da ne odustaje od svojih liberalnih stavova, a ovim drugim da njegova politika uklanjanja globalne nuklearne prijetnje nije bila blef. Republikanci su se opirali, ali morali su popustiti. A Obama je vratio malo već zaboravljene karizme.

Moskva je zadovoljna, nastavlja se politika resetiranja odnosa, a Obama je pokazao da ima snage za nadmetanje s republikancima.

Morat će činiti i ustupke, ali kompromis je bit politike.

Iako je u svijetu bilo onih koji su se već smijuljili govoreći da će republikanci “pojesti

Obamu” - što će oslabiti međunarodni položaj SAD-a - on je kongresnim pobjedama potvrdio da i dalje drži konce u rukama, čega mora biti svjestan i kineski predsjednik Hu Jintao koji u Washington stiže za tri tjedna. A svijet, pokazala je prošla godina, treba povratak Obamine “nade”. (Željko Trkanjec)

Naoružanje

taktičko: manje snage i dometa (ispod 500 km), rakete se ispaljuju s kopna i iz zraka, poznato kao ‘oružje bojišnice’

strateško: najveće snage, interkontinentalnog dometa, nose ga strateški bombarderi, podmornice i projektili

Povijest STARTA

Nuklearna prijetnja svijetu počela je američkim bombama na Hirošimu i Nagasaki 1945. godine.

1962.

Kubanska kriza, SSSR postavlja nuklearne rakete na Kubi, a SAD prijeti vojnom akcijom; svijet na rubu atomskog rata

1969.

U Helsinkiju počinju razgovori o ograničenju strateškog naoružanja, SALT I

1972.

U Moskvi potpisan sporazum o ograničenju antibalističkih projektila (ABM)

1991.

George H. W. Bush i Mihail Gorbačov u Moskvi potpisuju sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja, START

2009.

START prestaje važiti, nema više međusobne kontrole arsenala dviju nuklearnih velesila

18. travnja 2010.

u Pragu Barack Obama i Dmitrij Medvedev potpisuju Novi START nakog dugih pregovora

22. prosinca 2010.

američki Senat konačno je ratificirao START, ruska Duma najavila da će ga i ona što prije ratificirati

2011.

novi START stupa na snagu, 95 posto nuklearnog arsenala pod kontrolom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:00