PREOKRET

Obama ne želi zastupati zakon protiv gay brakova

 AP

WASHINGTON - Bijela kuća više pred sudovima neće zastupati zakon koji brak definira kao zajednicu između muškarca i žene jer smatra da je neustavan, priopćila je preksinoć administracija Baracka Obame.

Dosad je ministarstvo pravosuđa zastupalo državu kada bi netko tužbom pokušao srušiti federalni Zakon o obrani braka iz 1996., kojim se prava proizašla iz braka ograničavaju samo na heterospolne zajednice. No, ministar pravosuđa Eric Holder rekao je da su nakon podulje analize on i predsjednik Obama zaključili da je ključna odredba tog zakona neustavna.

Predsjednik je odlučio

“S obzirom na taj zaključak, predsjednik je odlučio da ministarstvo više neće braniti taj zakon na sudu”, napisao je Holder u priopćenju.

Dodao je da je, kada se zakon donosio, kongresna rasprava “sadržavala brojne izraze koji odražavaju moralno protivljenje gayevima i lezbijkama i njihovim intimnim i obiteljskim vezama, upravo onakvo mišljenje zasnovano na stereotipima i netrpeljivosti od kakvog bi nas odredba Ustava o zaštiti jednakosti trebala štititi”.

Nagla promjena stava - jer još prije samo mjesec dana Holderovo je ministarstvo poručilo da će vlada i dalje slati svoje odvjetnike u obranu zakona o braku - ipak ne znači da će zakon biti prepušten sam sebi - jer ga i dalje može braniti bilo koji član Kongresa.

Najmanje tri tužbe

Potez Bijele kuće pozdravili su neki demokratski članovi Kongresa i gay udruge, koje smatraju da je riječ o koraku prema tome da se homoseksualne zajednice izjednače s brakom. Trenutačno se pred američkim federalnim sudovima nalaze najmanje tri tužbe protiv spornog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 20:58